ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μικρά εισοδήματα «πληρώνουν το μάρμαρο» της συμφωνίας

Τα μικρά εισοδήματα «πληρώνουν το μάρμαρο» της συμφωνίας
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Η μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση σημαντικών φοροαπαλλαγών θα οδηγήσουν τα χαμηλά εισοδήματα σε μεγάλες επιβαρύνσεις ήδη από το 2018, ενώ τα αντίμετρα όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που πρόκειται να εφαρμοστούν σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα υποστεί το σύνολο των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αγροτών.

Στo πλαίσιo της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών το αφορολόγητο θα μειωθεί κατά 3.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (άγαμος, έγγαμος χωρίς παιδιά, έγγαμος με 1 παιδί, 2 παιδιά, 3 παιδιά και άνω), με αποτέλεσμα εφόσον εφαρμοστεί το αντίμετρο της μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% τότε η αύξηση της φορολογίας να φθάνει έως 600 ευρώ ετησίως.

Σε αυτό το ποσό αν προσθέσει κάποιος και το ποσό που χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% λόγω μηνιαίας παρακράτησης ανεβαίνει ο λογαριασμός έως και 43 ευρώ τον χρόνο για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που κάποιος εμφανίσει ιατρικές δαπάνες οι οποίες ξεπερνούν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος, τότε η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 10% του ποσού των ιατρικών-φαρμακευτικών δαπανών. Αυτή η έκπτωση θα καταργηθεί από το 2018 μετά από απαίτηση κυρίως του ΔΝΤ για να επιτευχθεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Παραδείγματα

Φορολογούμενος (μισθωτός, συνταξιούχος ή αγρότης χωρίς παιδιά):

Με εισόδημα 6.500 ευρώ επιβαρύνεται µε φόρο εισοδήματος 180 ευρώ και δεν κερδίζει τίποτα από τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης.

Με εισόδημα 9.000 ευρώ επιβαρύνεται µε έξτρα φόρο 650 ευρώ και δεν κερδίζει τίποτα από τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης.

Με εισόδημα 15.000 ευρώ επιβαρύνεται µε πρόσθετο φόρο εισοδήματος 650 ευρώ και κερδίζει 66 ευρώ από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Με εισόδημα 30.000 ευρώ η επιβάρυνση από τον φόρο εισοδήματος κατά 650 ευρώ εξουδετερώνεται από τη μείωση κατά 676 ευρώ της εισφοράς αλληλεγγύης και προκύπτει τελικά ελάφρυνση κατά 26 ευρώ, εάν ο συντελεστής φόρου εισοδήματος είναι 22%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ