ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προαναγγελία για αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ

Προαναγγελία για αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ
REUTERS/Ralph Orlowski

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να αλλάξει σε κάποια σημεία δεδομένης της ολοένα και πιο ισχυρής ανάπτυξης που υπάρχει στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πίτερ Πράετ.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη διαχέεται σε περισσότερες χώρες, τομείς και αγορές εργασίας, ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί κοντά στο στόχο έως το 2019, δήλωσε ο Πράετ σε συνέδριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατεύθυνση πολιτικής μπορεί πράγματι να αλλάξει, ενώ η αλληλουχία των μελλοντικών βημάτων ή η σύνδεσή τους με μια διατηρήσιμη αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι προς συζήτηση.

«Αυτά τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής μας έχουν μια ξεκάθαρη λογική», δήλωσε.

«Όλα τα άλλα στοιχεία της μελλοντικής κατεύθυνσης πολιτικής αποτελούν παραμέτρους και μπορούν να ρυθμιστούν εκ νέου ανάλογα με τα διαθέσιμα στοιχεία».

Ο Πράετ πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι θα αξιολογήσουν το πώς κατανέμονται οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας τον Ιούνιο, όταν η τράπεζα δημοσιοποιήσει τις νέες οικονομικές της προβλέψεις.

Η ΕΚΤ βλέπει επίσης τον πληθωρισμό να κινείται γύρω στο 1,5% φέτος πριν αυξηθεί λίγο τα επόμενα χρόνια, κοντά στο στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα μόλις κάτω του 2% έως το 2019, δήλωσε ο Πράετ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ