ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εντολή του EuroWorking Group - Η πρόταση των θεσμών για το χρέος

Η εντολή του EuroWorking Group - Η πρόταση των θεσμών για το χρέος
REUTERS/Francois Lenoir

«Εφαρμόστε τα προαπαιτούμενα και εμείς θα εκταμιεύσουμε τη δόση και θα φροντίσουμε για το χρέος». Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να συνοψιστεί το αποτέλεσμα του σημερινού EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσει την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Μετά την ολοκλήρωση του EuroWorking Group πηγή της ευρωζώνης τόνισε πως το συμβούλιο των οικονομικών εμπειρογνωμόνων «χαιρέτισε» την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών πάνω σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

«Σε συνέχεια της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορούσε να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους της επόμενης εκταμίευσης, ενώ επίσης στο άμεσο μέλλον να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016», ανέφερε η ίδια πηγή.

Σημειώνεται πως το EuroWorking Group θα συγκληθεί στις 15 Μαΐου για να αποτιμήσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, μια ημέρα πριν τα νομοσχέδια με τους εφαρμοστικούς νόμους ψηφιστούν από την Ελληνική Βουλή.

Οι θεσμοί για το χρέος

Στον απόηχο του σημερινού EuroWorking Group υπήρξε δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt σύμφωνα με το οποίο οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας προετοιμάζουν ένα πακέτο ελάφρυνσης χρέους για τη χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν ετοιμάσει ένα έγγραφο με μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης χρέους, το οποίο θα σταλεί στο Eurogroup για περαιτέρω συζήτηση.

Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους στην οποία ο ESM, θα αγοράσει 13 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας πόρους από το πρόγραμμα διάσωσης. Το ESM θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες ωριμάνσεις, προσφέροντας στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση.

Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν και άλλα μέτρα. Μια εναλλακτική είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 10 με 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω των κρατών μελών της ευρωζώνης, μπορούν επίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι επί της αρχής αντίθετη στην ιδέα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Handelsblatt, η οποία υποστηρίζει πως το Βερολίνο βλέπει την πρόταση ως μια από τις πολλές εναλλακτικές, αλλά δεν θα ληφθεί απόφαση μέχρι να λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης στα μέσα του επόμενου έτους.

Πηγές της Handelsblatt ανέφεραν πως στη συνάντηση του Συμβουλίου του ΔΝΤ την Τετάρτη, η επικεφαλής το Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα για να λάβει μέρος το Ταμείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΔΝΤ εξετάζει να προσφέρει στην Ελλάδα πακέτο διάσωσης διάρκειας ενός έτους.

Διαψεύδει το γερμανικό υπουργείο

Δεν προετοιμάζονται μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε την Πέμπτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μετά το δημοσίευμα της Handelsblatt ότι εξετάζονται μέτρα.

«Δεν ετοιμάζεται καμιά ελάφρυνση χρέους» ανέφερε το γερμανικό υπουργείο σε δήλωση προς το Reuters, προσθέτοντας πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες συμφώνησε η Ελλάδα θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

«Όσον αφορά τα πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μια σαφή συμφωνία στην ανακοίνωση του Eurogroup του Μαϊου του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα υπάρξει αξιολόγηση για το αν είναι αναγκαία μέτρα για το χρέος. Αυτό συνεχίζει να ισχύει», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου στο πρακτορείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ