ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 5,928% η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου

Στο 5,928% η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου
EUROKINISSI

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί σήμερα Παρασκευή στο 5,928%, χαμηλότερα από το 6% που ήταν το επιτόκιο που έχει χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 5,57%.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου 5,928% συνιστά βελτίωση της τάξης του 1,5% από τα χθεσινά επίπεδα και είναι η χαμηλότερη επίδοση από το Σεπτέμβριο του 2019. Ομοίως, η απόδοση για το ελληνικό διετές ομόλογο είναι στο 5,610% με πτώση 3,8%.

Αυξημένη είναι η συναλλακτική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων, κάτι που προκύπτει και από τις ενδοσυνεδριακές μεταβολές των τιμών των δεκαετών και διετών ομολόγων, τα οποία είναι και τα πιο εμπορεύσιμα.

Το γεγονός ότι η καμπύλη επιτοκίων είναι θετική, δηλαδή ότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων είναι μικρότερες από τις αποδόσεις των μεσοπρόθεσμων χρεογράφων, δείχνει πως οι επενδυτές αποτιμούν ως διαρκώς μειούμενο το ρίσκο χώρας.

Οι αναλυτές της αγοράς ομολόγων θεωρούν πως η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και η αποκρυστάλλωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα δώσει νέα ώθηση στις τιμές των ομολόγων και θα συμπιέσει περαιτέρω το επιτόκιό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ