ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βγαίνουν στη σύνταξη εξαιτίας των περικοπών

Δεν βγαίνουν στη σύνταξη εξαιτίας των περικοπών
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Τέλος στο παραδοσιακό όνειρο της συνταξιοδότησης. Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, με αποκορύφωμα το νόμο Κατρούγκαλου, προκάλεσαν δραστικότατη μείωση των πρόωρων αποχωρήσεων, με ευκρινές αποτύπωμα του φαινομένου στον μεγαλύτερο κλάδο δημοσίων υπαλλήλων, τους εκπαιδευτικούς, και δη τους δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Και αυτό διότι «έπεσε μαχαίρι» στο ποσό της σύνταξης (στην κύρια, στις επικουρικές και στο εφάπαξ), ενώ αυξήθηκαν σταδιακά τα ηλιακά όρια, στα 62 και 67 έτη. Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, φέτος, σύμφωνα με την «Καθημερινή», φέτος υποβλήθηκαν οι λιγότερες αιτήσεις παραίτησης όλων των εποχών. Έως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου είχαν υποβληθεί 227 αιτήσεις, την ίδια στιγμή που το 2008 ο αριθμός ήταν 1.783, το 2009 1.745, για να εκτιναχθεί στις 3.976 παραιτήσεις το 2010. Το 2015 είχαν περιοριστεί στις 1.309 ενώ το 2016 έπεσαν στις 419.

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Βασίλης Παληγιάννης, αιρετός στο ο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας εκτίμησε ότι ο φετινός αριθμός θα μειωθεί - περί τις 170 - καθώς οι 227 εκπαιδευτικοί μπορούν να ανακαλέσουν την αίτηση παραίτησής τους μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεσή της. Όπως ανέφερε ο ίδιος «εκτός από τη μείωση των κύριων συντάξεων, στον αέρα είναι οι επικουρικές, ενώ το εφάπαξ είναι συνεχώς μειούμενο. Για αυτό οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να εργάζονται έχοντας τις υψηλότερες απολαβές του μισθού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ