ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Τσακαλώτου με το Νο1 Γερμανό υποστηρικτή του Grexit

Συνάντηση Τσακαλώτου με το Νο1 Γερμανό υποστηρικτή του Grexit
EPA / HANS KLAUS TECHT

Ειδικού βάρους θεωρείται η συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 10 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομικών των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, δεδομένου ότι ο Γερμανός πολιτικός είναι από τους παραδοσιακούς υποστηρικτές της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, ενώ έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η παρουσία του Σέντερ στην Αθήνα σχολιάζεται από Γερμανούς αναλυτές ως επίσκεψη «εσωτερικής κατανάλωσης», ήτοι ότι με αυτή ο πολιτικός του CSU θέλει να καταδείξει στους ψηφοφόρους του πως η πολιτική των «σφικτών λουριών» έναντι της Ελλάδος θα συνεχιστεί.

Αν και μετά από τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί δεν θα γίνουν κοινές δηλώσεις, ο Σέντερ εκτιμάται πως θα τοποθετηθεί για το περιεχόμενο της συνάντησης με αναφορές στα γερμανικά ΜΜΕ. Ο Γερμανός πολιτικός έχει κάνει το τελευταίο τρίμηνο πολύ επιθετικές δηλώσεις για την Ελλάδα, προεξοφλώντας πως αργά η γρήγορα η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εξέλθει από την ευρωζώνη.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα», δήλωσε στα τέλη Μαρτίου στην Handelsblatt ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, ο οποίος αρέσκεται στις πολιτικές κορώνες. Στο ερώτημα αν η εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα επιβαρύνει τον προεκλογικό αγώνα των συντηρητικών ο χριστιανοκοινωνιστής απάντησε ως εξής: «Θα πρέπει να δούμε αν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις. Είμαι ωστόσο σκεπτικός. Γεγονός είναι πάντως ότι αυτό (σσ. το τρίτο πρόγραμμα) μπορεί να γίνει μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Είναι αδύνατο να λειτουργήσει μια ευρωπαϊκή παρασκηνιακή συμφωνία με τον ESM. Όσον αφορά στην Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να συζητήσουμε ένα σχέδιο Β, διότι κάποτε θα αναγκαστούμε να το πράξουμε. Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει, όπως όλα δείχνουν, να παραμείνει μακροπρόθεσμα στην ευρωζώνη».

Ο ίδιος το Φεβρουάριο του 2017 είχε ζητήσει η περαιτέρω χρηματοδότηση προς τη χώρα μας να συνδεθεί με εγγυήσεις. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» είπε συγκεκριμένα ότι νέα δάνεια μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα μόνο με εγγυήσεις «υπό την μορφή χρυσού ή ακινήτων».

Πέρυσι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο υπουργός Οικονομικών των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας είχε υποστηρίξει πως δεν είναι επιτρεπτό να συγχέεται η ευρωκρίση με την ασφάλεια των συνόρων στο Αιγαίο.

«Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και στους δύο τομείς. Αν η Ελλάδα αρνηθεί, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς για συνέπειες», είχε υπογραμμίσει ο Σέντερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ