ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνθήκες «φούσκας» στην γερμανική αγορά ακινήτων

Συνθήκες «φούσκας» στην γερμανική αγορά ακινήτων
Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν EPA / MICHAEL REYNOLDS

Το ράλι στην γερμανική αγορά ακινήτων τα τελευταία επτά χρόνια έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να δημιουργηθεί φούσκα στη Γερμανία, όπως προειδοποιεί η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bundesbank, οι τιμές των ακινήτων σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Αμβούργο έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 2010 μέχρι σήμερα λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης της ζήτησης.

Αιτία τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το μοντέλο αυτό λειτουργεί καλά όσο τα επιτόκια είναι χαμηλά και όσο ο κόσμος έχει δουλειές λόγω ανάπτυξης της οικονομίας, όμως μπορεί σύντομα να οδηγήσει τα νοικοκυριά και τις τράπεζες σε εκτροχιασμό εάν οι συνθήκες αλλάξουν. Στη μεγάλη άνοδο των τιμών έχει συμβάλει και η έλλειψη κατοικιών.

Η Γερμανία εκτιμά ότι για να καλυφθεί η ζήτηση χρειάζονται 400.000 νέα σπίτια, ενώ πέρυσι χορηγήθηκαν λίγες παραπάνω από 365.000 οικοδομικές άδειες.

Τα σημάδια που ανησυχούν την Bundesbank είναι συγκεκριμένα. Από τη μια συνάπτονται πλέον πάρα πολλά στεγαστικά δάνεια και από την άλλη η χαλάρωση των προϋποθέσεων για την παροχή πιστώσεων από τις τράπεζες δείχνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πλέον πιο διατεθειμένα να αναλάβουν ρίσκο.

Είναι ενδεικτικό ότι η Commerzbank που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία προσφέρει στεγαστικό δάνειο δεκαετούς διάρκειας που έχει σταθερό επιτόκιο μόλις 0,94%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ