Χρέος και λιτότητα στο μενού της συνάντησης Τσακαλώτου - Σέντερ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σε χαμηλούς τόνους διεξήχθη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, κυβερνητικό σύμμαχο της Άνγκελα Μέρκελ και υποστηρικτή της λιτότητας στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον ομόλογό του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για τα βήματα που έπονται για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Ο Σέντερ με την σειρά του επεσήμανε ότι η γερμανική πλευρά αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσακαλώτος ανάπτυξε την θέση της ελληνικής πλευράς, υπογραμμίζοντας ότι η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, στη δεδομένη στιγμή, θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ασφαλούς οικονομικού περιβάλλοντος, πράγμα απαραίτητο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Κλείνοντας, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα να σκεφτεί σοβαρά η Ευρώπη το θέμα της συμπερίληψης του κόσμου της εργασίας στην οικονομική ανάπτυξη. Εάν οι πολίτες της Ευρώπης νιώθουν ότι τους αναλογεί μόνο μερίδιο στη λιτότητα και όχι στην ανάκαμψη, αυτό θα ενισχύσει πολιτικά τις φυγόκεντρες δυνάμεις.

K​ύκλοι του υπουργείου οικονομικών υπογράμμιζαν ότι μετά την πρόσφατη συμφωνία με τους θεσμούς πρέπει να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την ρύθμιση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως κατ επανάληψιν έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Σέντερ : Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

 

Εξερχόμενος της συνάντησης ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε σε ΜΜΕ της χώρας του πως είχε μια «αξιοπρεπή συνομιλία» με τον Έλληνα ομόλογο του.

«Έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προσπαθεί να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι η υλοποίηση.Πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Η δέσμευση δεν είναι αρκετό.»

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Αυτό θα καταλήξει να είναι κακό για την ίδια την Ελλάδα, γιατί τότε οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα υποχωρήσουν», σημείωσε.

Τέλος για την περίπτωση ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ - κάτι που είχε υποστηρίξει στο παρελθόν - ο Σέντερ είπε πως δεν είναι στην ημερήσια διάταξη: «Το Grexit δεν είναι ζήτημα πια.Μια πρόσθετη διαίρεση της Ευρώπης δεν θα ήταν σωστή αυτή τη στιγμή», δήλωσε.


Διαβάστε επίσης

Ανακοινώσεις Ντράγκι για την Ελλάδα στις 26 Ιουλίου

Reuters: καμπάνα κινδύνου για τους τελευταίους κωδωνοποιούς της Ελλάδας

Κατρούγκαλος στις ελληνορωσικές σχέσεις: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Μέρκελ: Προσφυγικό και ΦΠΑ στα νησιά δεν συνδέονται