ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό την πλήρη επιτροπεία των θεσμών περνά το τραπεζικό σύστημα

Υπό την πλήρη επιτροπεία των θεσμών περνά το τραπεζικό σύστημα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Εξαιρετικά αυστηρούς όρους για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θέτει το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου που συνομολόγησαν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί και το οποίο θέτει υπό την επιτροπεία των δανειστών το σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πολιτικής για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος.

«Δεν θα ληφθούν μονομερείς δημοσιονομικές ή άλλες πολιτικές ενέργειες από τις αρχές, οι οποίες θα υπονόμευαν τη ρευστότητα, τη φερεγγυότητα ή τη μελλοντική βιωσιμότητα των τραπεζών», ξεκαθαρίζει το κείμενο και προσθέτει πως «όλα τα μέτρα, νομοθετικά ή μη, που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος και ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στις λειτουργίες των τραπεζών (π.χ. φερεγγυότητα, ρευστότητα, ποιότητα ενεργητικού κ.λπ.) πρέπει να λαμβάνονται σε στενή συνεννόηση με τους θεσμούς».

Στο κείμενο του Μνημονίου περιγράφεται η δέσμευση των ελληνικών Αρχών να προχωρήσουν εγκαίρως σε ενέργειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που σχετίζονται με την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα μέσω της ομαλοποίησης των συνθηκών ρευστότητας, της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της βελτίωσης της διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και του ΤΧΣ και την προώθηση της ευαισθητοποίησης και της χρηματοοικονομικής παιδείας των δανειοληπτών.

Ενδεικτικά με το κείμενο του νέου Μνημονίου οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να διατηρήσουν επαρκή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος και να επιτύχουν μεσοπρόθεσμα ένα μοντέλο βιώσιμης τραπεζικής χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα τριμηνιαία σχέδια χρηματοδότησης τους, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση των αναγκών τους σε ρευστότητα.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) το Μνημόνιο αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουν τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το αργότερο έως τις 20 Μαΐου 2017, η Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιώντας εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη, θα αξιολογήσει την εφαρμογή του Νόμου 4354/2015 για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τη δευτερογενή νομοθεσία, ώστε να εντοπίσει τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης και αδειοδότησης των εμπλεκομένων εταιρειών.

Η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί σε οποιεσδήποτε διατάξεις, απαιτήσεις και διαδικασίες που ενδέχεται να δημιουργούν αδικαιολόγητους φραγμούς εισόδου και αποτελεσματικής λειτουργίας, όπως i) η επάρκεια της διαδικασίας εφαρμογής και απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου και της λειτουργίας της συμβουλευτικής επιτροπής, ii) το επίπεδο των πόρων που δεσμεύει η Τράπεζα της Ελλάδος στη διαδικασία χορήγησης αδειών, iii) τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, iv) τα εμπόδια στη μεταβίβαση των δανείων.

Ως προαπαιτούμενη δράση, οι αρχές θα αξιολογήσουν και θα αντιμετωπίσουν τα εμπόδια στη δευτερογενή αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εμποδίζουν την ταχεία αδειοτήτηση εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, ενώ οι εταιρείες θα επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν στη διαχείριση και τα ακινήτα που συνδέονται με το χαρτοφυλάκιο δανείων!

Οι αρχές θα εξετάσουν την επικαιροποιημένη μελέτη του ΤΧΣ για όλα τα εναπομένοντα μη ρυθμιστικά εμπόδια στην ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς «κόκκινων» δανείων και θα ολοκληρώσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες έως τα τέλη Μαΐου 2017.

Για το μηχανισμό εξωδικαστική διευθέτησης χρέους για οφειλές προς το κράτος και τις τράπεζες το Μνημόνιο προβλέπει πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2017 οι αρχές θα υιοθετήσουν όλες τις απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2017, θα ολοκληρώσουν και θα εφαρμόσουν όλες τις υπόλοιπες εκτελεστικές ενέργειες του νόμου, όπως περιγράφονται στο Τεχνικό Μνημόνιο Συμφωνίας.

Ως προαπαιτούμενη δράση, οι αρχές θα εισαγάγουν νομοθετικές διατάξεις για να εξασφαλίσουν ότι οι ενέργειες που αναλαμβάνονται σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους - είτε στο πλαίσιο του εξωδικαστικού (OCW) είτε έξω από αυτό - από ιδιωτικούς ή δημόσιους υπαλλήλους που ενεργούν με καλή πίστη, προς το καλύτερο συμφέρον του πιστωτή που αντιπροσωπεύουν και σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια, θα θεωρούνται θεμιτές όσον αφορά στην αστική ή ποινική ευθύνη, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τις εγγυήσεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Στην ίδια βάση θα θεσπιστούν επαρκείς διαδικαστικές εγγυήσεις για την αποφυγή της αδικαιολόγητης επιβολής επιβαρύνσεων στο πλαίσιο αυτό. «Οι εφαρμοστέες διαδικασίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν πρόσθετες διασφαλίσεις για υποθέσεις που αφορούν πολύ μεγάλους οφειλέτες», αναφέρει το Μνημόνιο.

Το νέο Μνημόνιο αναφέρει πως η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα είναι απόλυτα σεβαστή και πως η διακυβέρνησή του θα ενισχυθεί και θα λειτουργεί με εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Ακομη αναφέρει πως η ανεξαρτησία της διαχείρισης, της λήψης αποφάσεων και των εμπορικών πράξεων των τραπεζών θα τηρηθεί πλήρως και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυστηρά σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς.

«Οποιαδήποτε πιθανή αντικατάσταση των μελών των διοικητικών συμβουλίων και των ανώτερων διοικητικών στελεχών των τραπεζών θα πραγματοποιείται χωρίς οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Οι διορισμοί θα γίνονται σύμφωνα με την καλύτερη διεθνή πρακτική», σημειώνεται σχετικά.

Ως προαπαιτούμενη δράση, το ΤΧΣ θα καταβάλει κάθε εύλογη προσπάθεια για να οριστικοποιηθεί η ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων κεντρικών τραπεζών και να αντικατασταθούν τα μη επιλέξιμα μέλη από νέα μέλη που θα ορίζονται από τις επιτροπές διορισμού των τραπεζών βάσει του νομού του ΤΧΣ. Στο πλαίσιο αυτό ως προαπαιτούμενη δράση, οι αρχές θα εξασφαλίσουν ότι οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στις τράπεζες θα πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου του ΤΧΣ. Ακόμη, ως προαπαιτούμενη δράση, οι αρχές θα διορίσουν έναν διευθύνοντα σύμβουλο στο ΤΧΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ