ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει για τις αποκρατικοποιήσεις το νέο Μνημόνιο

Τι προβλέπει για τις αποκρατικοποιήσεις το νέο Μνημόνιο
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Μπελτές

Αυστηρά και σφικτά χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και των προαπαιτούμενων που σχετίζονται με αυτές προβλέπει το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) που συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί.

Στα προαπαιτούμενα που προβλέπει το νέο Μνημόνιο είναι η επέκταση για μια τριετία του χρόνου ζωής του ΤΑΙΠΕΔ, η έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ του σχεδίου ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, η πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ για τη διάθεση των συμμετοχών του σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, προκήρυξη διαγωνισμού από την Εγνατία Οδό για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό σταθμών διοδίων, η επίλυση των ζητημάτων δασοκομίας και αρχαιολογίας στο Ελληνικό και η υιοθέτηση ενός αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής και τη δρομολόγηση μιας νέας διαδικασίας υποβολής προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων το νέο Μνημόνιο προβλέπει ως προαπαιτούμενα πως το Εποπτικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου και πως η Γενική Συνέλευση του Υπερταμείου θα υιοθετήσει τα τμήματα του εσωτερικού κανονισμού λαμβάνοντας υπόψη τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου και των άμεσων θυγατρικών του, εξαιρουμένου του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ, θα καταρτιστούν σύμφωνα με την Υψηλού Επιπέδου Υπουργική Καθοδήγηση που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά στην αναπτυξιακή πολιτική και την πολιτική προστασίας του δημόσιου συμφέροντος που πρέπει να λάβει υπόψη το ταμείο.

Σε σχέση με τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο κράτος (περιλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους υπό τη διαχείριση φορέων που τελούν υπό την εποπτεία των Υπουργείων) σημειώνεται πως θα συμφωνηθούν από κοινού μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών. «Δεν πραγματοποιείται καμία μεταβίβαση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, αν αυτό αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία», σημειώνει το Μνημόνιο.

Τι προβλέπεται για τις λιμενικές αρχές

Για τις 10 περιφερειακές λιμενικές αρχές αναφέρεται πως αυτές θα παραμείνουν αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ και πως αυτό θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για την παραχώρηση τους πριν μεταφερθούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), στην οποία θα μεταφερθούν και εναπομείναντα 23 περιφερειακά αεροδρόμια.

Ως βασικά προαπαιτούμενα η κυβέρνηση θα λάβει μέχρι το Μάιο του 2017 επίσημη απόφαση για τη μεταβίβαση της Ελληνικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τους περιορισμούς εθνικής ασφάλειας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου θα διορίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΗΣ έως τα μέσα Αυγούστου και θα επανεξετάσει μέχρι τον Ιούλιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ, ώστε να αντικαταστήσει τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη, αν χρειαστεί, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.

Βάσει της διαδικασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των Αρχών και των θεσμών, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μεταφερθεί στο Υπερταμείο έως το Σεπτέμβριο 2017 η πρώτη ομάδα περιουσιακών στοιχείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ