ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος ασφαλιστικών επιβαρύνσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Νέος γύρος ασφαλιστικών επιβαρύνσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες
(EUROKINISSI//ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Πριν καλά καλά οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνέλθουν από τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που τους επέφερε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, το αναθεωρημένο Μνημόνιο έρχεται να δώσει το τελειωτικό κτύπημα σε 850.000 αυταπασχολούμενους.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του συμπληρωματικού Μνημονίου Συνεννόησης το οποίο αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt οι ελληνικές αρχές θα τροποποιήσουν το νόμο Κατρούγκαλου, ώστε ο καθορισμός της βάσης των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους να γίνεται βάσει του ακαθάριστου εισοδήματος προ ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους. Έτσι, από το 2019 οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ακαθαρίστου εισοδήματος.

Η επικείμενη αλλαγή στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στο κείμενο της συμφωνίας και διατυπώνεται ως εξής :

«Αλλαγή της ασφαλιστικής νομοθεσίας ώστε αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2018 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους να προσδιορίζεται ως τα μικτά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς πριν όμως την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Η βάση υπολογισμού θα μειώνεται προσωρινά κατά 15% το 2018 χωρίς να υπάρχει μείωση μετά το 2018».

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει, από 1.1.2017, τον υπολογισμό των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα. Από την αλλαγή αυτή στη βάση του υπολογισμού των εισφορών θα προκύψει αύξηση της επιβάρυνσης των αυτοασφαλισμένων.

Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ) απέστειλε σήμερα επιστολή στην υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο όπου αναφέρει πως η έμμεση αύξηση των ασφαλίστρων για τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προέκυψε αιφνιδιαστικά από την απαίτηση των δανειστών να μην αφαιρούνται ως δαπάνες από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος.

"Πρακτικά, αυτό ανατρέπει τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, αφού συγκριτικά με τις εισφορές του 2017 δημιουργούνται νέες επιβαρύνσεις της τάξεως του 18% και 37% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα", σημειώνει η Συνομοσπονδία στην επιστολή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ