ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την πώληση του 17% της ΔΕΗ δρομολογεί η κυβέρνηση

Την πώληση του 17% της ΔΕΗ δρομολογεί η κυβέρνηση
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η  κυβέρνηση προκήρυξε την πρόσληψη συμβούλου για την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, το οποίο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Με την πώληση του 17% το Δημόσιο θα απομείνει με το μάνατζμεντ και με το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης (η οποία θα ενταχθεί στο Υπερταμείο), βάσει του οποίου θα έχει την καταστατική πλειοψηφία.

Για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να ξε μπλέξει το κουβάρι της ΔΕΗ, που είναι από τα πιο σύνθετα του προ γράμματος.

Αφενός λόγω της αναγκαστικής μείωσης των μεριδίων λιανικής της ΔΕΗ μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφετέρου λόγω της πώλησης περίπου 40% του λιγνιτικού δυναμικού της, η οποία ορίζεται στο Μνημόνιο πρόκειται να αρχίσει τον Ιούνιο του 2018.

Ως αποτέλεσμα, το χρονοδιάγραμμα που θα εισηγηθεί ο σύμβουλος για την έναρξη του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ τοποθετείται, στην καλύτερη περίπτωση, εντός του 2018.

Οι προϋποθέσεις

Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι στα τέλη του 2017 θα έχει οριστικοποιηθεί από το market test, το ποιες μονάδες ακριβώς θα πουληθούν, προκειμένου αυτές να αποτιμηθούν και εν συνεχεία να αφαιρεθεί η αξία τους από την περιουσιακή βάση της ΔΕΗ.

Τότε μόνο θα μπορεί σύμφωνα με τα Νέα να αποτιμήσει το ΤΑΙΠΕΔ το προς πώληση 17% και να προκηρυχθεί διαγωνισμός το 2018, διαφορετικά, και εφόσον υπάρξουν εμπλοκές, η διαδικασία μετατίθεται για τη διετία 2019-2020.

Σύμφωνα πάντως με την προκήρυξη, οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο να καταθέσουν τους φακέλους τους έως τις 9 Ιουνίου, ενώ ο σύμβουλος που θα επιλεγεί πρέπει να υποβάλει την πρότασή του για τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης του 17% της ΔΕΗ εντός τριών μηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ