ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Το Brexit φέρνει πληθωριστικές πιέσεις

Βρετανία: Το Brexit φέρνει πληθωριστικές πιέσεις
EPA / ANDY RAIN

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε στερλίνα και ανέφερε ότι ακόμη και εάν το Brexit επιτευχθεί με ομαλό τρόπο, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και η άνοδος των πραγματικών μισθών θα είναι χαμηλή.

«Θα είναι μια περίοδος πρόκλησης για τα νοικοκυριά. Οι μισθοί δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τις τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες», ανέφερε μεταξύ άλλων από το Λονδίνο κατά την παρουσίαση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Μετά τις δηλώσεις Κάρνεϊ η στερλίνα σημείωσε υποχώρηση ανακόπτοντας το ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών. Η ισοτιμία της έφτασε τα 1,2855 δολάρια και τα 1,185 ευρώ.

Ο Κάρνεϊ προειδοποίησε ακόμη ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα. Αυτό μπορεί να γίνει πριν από τα τέλη του 2019 σε αντίθεση με αυτό που περιμένουν σήμερα οι αγορές. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε στερλίνες διαμορφώνεται από την κεντρική τράπεζα σε μόλις 0,25%. Η τράπεζα αναθεώρησε ακόμη προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος, στο 1,9% από 2%.

Να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός στη Βρετάνια αναμένεται να φτάσει φέτος το 2,7%. Πρόκειται για σημαντική αναθεώρηση καθώς οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για πληθωρισμό 2,4% το 2017. Η αύξηση του πληθωρισμού αντικατοπτρίζει την άνοδο τιμών των εισαγόμενων προϊόντων λόγω της μεγάλης υποχώρησης που έχει σημειώσει η στερλίνα μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας κάνει τις εκτιμήσεις αυτές θεωρώντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα κυλήσουν σχετικά ομαλά και ότι δεν θα υπάρξει ισχυρή σύγκρουση με την ΕΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ