ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο EuroWorking Group οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος

Στο EuroWorking Group οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος

Στο EuroWorking Group της Δευτέρας στρέφεται πλέον η προσοχή για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καθώς σε αυτό θα εξεταστούν σε τεχνικό επίπεδο κάποια από τα θέματα που τέθηκαν χθες στο Μπάρι κατά τις εργασίες του Washington Group, το οποίο συνεκλήθη στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7.

Δεδομένου ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν μια αξιόπιστη συμφωνία για την Ελλάδα με την Κομισιόν, την ΕΚΤ , το ΔΝΤ και τον ESM, να αναγνωρίζουν πως αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στις χρηματαγορές επιδιώκεται οι παρεμβάσεις για το χρέος να είναι αφενός συμβατές με το πνεύμα του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, αφετέρου να είναι αξιόπιστες κι επαρκώς φιλόδοξες προκειμένου να καθησυχάζουν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο EuroWorking Group της Δευτέρας το οποίο θα προετοιμάσει την συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου θα εξεταστούν τεχνικές λύσεις για το χρέος που θα επιτρέψουν στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους που θα είναι αξιόπιστη και θα συμβάλει στο να αρθούν οι αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όχι μόνο από πολιτική άποψη, αλλά και σε σχέση με τις χρηματαγορές.

Παρότι τα μέτρα στο χαρτί είναι σχεδόν έτοιμα από το επιτελείο του ESM, σε εκκρεμότητα παραμένει η χρονική διάρκεια που η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Η αρχική άποψη του Βερολίνου ήταν δέκα χρόνια (ως το 2028) και του ΔΝΤ τρία χρόνια (ως το 2021), ενώ συμβιβασμός είναι πιθανό να βρεθεί στα πέντε χρόνια (έως το 2023).

Για το πνεύμα των επικείμενων αποφάσεων αναμένεται να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την ίδια τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στην Κίνα.

Κατά το ΔΝΤ τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν θα πρέπει να εξειδικευτούν μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ή να παραδοθούν πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά οι υποσχέσεις θα πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένες.

Πώς θα μοιάζει η ελάφρυνση του χρέους

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016 είναι δυνατόν να υπάρξει μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM με σκοπό να μειωθεί το κόστος των επιτοκίων και να επεκταθούν οι διάρκειες. Για παράδειγμα με την αξιοποίηση των κεφαλαίων που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα μπορούσαν να αγοραστούν δάνεια του ΔΝΤ, για τα οποία το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 3,4%, από τον ESM. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το επιτόκιο να πέσει στο 1,25%.

Η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016 προέβλεπε ακόμη τη δυνατότητα μεταφοράς στον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP, ώστε να επέλθει μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.

Ακόμη, η απόφαση προέβλεπε την κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να δανείζεται με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια. Σήμερα όταν ο ESM δανείζεται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, η χώρα πληρώνει το μέσο επιτόκιο δανεισμού του ESM. Αν ισχύσει η μεσοπρόθεσμη παρέμβαση η χώρα θα πληρώνει το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε απευθείας ο ESM και το οποίο είναι αρκετά πιο χαμηλό.

Η απόφαση της Ευρωομάδας προέβλεπε ότι εάν κριθεί απαραίτητο θα μπορούσε να υπάρξει κάποια στοχευμένη αναδιάρθρωση των δανείων του EFSF, όπως π.χ. επέκταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας, καθώς και μείωση ή αναβολή των πληρωμών τόκων, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες της ευρωζώνης ή για τον EFSF.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ