ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα επιταχύνουν την εξίσωση αντικειμενικών - εμπορικών αξιών

Πώς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα επιταχύνουν την εξίσωση αντικειμενικών - εμπορικών αξιών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αν και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, έχει εξελιχθεί σε «σήριαλ» αφού πήρε νέα αναβολή για τον Δεκέμβριο του 2017, πλέον διαφαίνονται κάποιες ελπίδες το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία, καθώς θα δημιουργηθεί πανελλαδική βάση τιμών που θα αξιοποιεί στοιχεία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των τραπεζών.

Αρχικά το Μνημόνιο προέβλεπε ότι έως τις 30 Ιουνίου 2017 το ισχύον σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα βασισμένο στις πραγματικές εμπορικές αξίες της αγοράς. Αυτό ωστόσο απεδείχθη ακατόρθωτο.

Οι εμπορικές αξίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστούν πανελλαδικά, δεδομένου του περιορισμένου όγκου συναλλαγών στην αγορά ακινήτων και του «πλουραλισμού» στο εύρος των τιμών των ακινήτων.

Η εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας θα είναι αισθητά μικρότερες σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές, αφού ακόμη και μετά την τελευταία οριζόντια μείωση το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλο, κυρίως στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με τη συλλογή των τιμών ακινήτων θα λυθούν μέσω της εφαρμογής που αναπτύσσεται για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων. Στο εγχείρημα αυτό έχει ενεργή εμπλοκή ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος.

Πριν γίνει Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Μητράκος εργαζόταν για 18 συναπτά έτη στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας Ελλάδος, όπου από το 2009 δημιούργησε και ανέπτυξε το Τμήμα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων.

Ως ειδικός επί του real estate ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιδιώκει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τους πλειστηριασμούς να καταστεί μια πλήρως λειτουργική βάση δεδομένων για τις εμπορικές αξίες σε πανελλαδική βάση, η οποία θα βασίζεται σε τιμές αγοράς – όπως αυτές αποτυπώνονται στα συμβόλαια-.

Έτσι, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και θα εκσυγχρονιστεί ο τρόπος υπολογισμού των αξιών ακινήτων και οι τράπεζες θα μπορούν να διενεργούν διαφανείς και προσπελάσιμους σε όλους πλειστηριασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ