ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε συγκεκριμένες περιοχές με ειδικό τουριστικό ενδιαφέρον θα λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές κατά τη διευρυμένη τουριστική σεζόν , όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές - εκτός από μία Κυριακή του Αυγούστου - την περίοδο από Μάιο μέχρι Οκτώβριο στις εξής περιοχές: Δήμος Αθηναίων, μέρος του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, μέρος της εμπορικής περιοχής γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, μέρος του παραλιακού μετώπου στον Νότιο Τομέα Αθηνών (επιλεγμένες περιοχές σε Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, 'Αλιμο, Ελληνικό, Γλυφάδα) και μέρος της εμπορικής περιοχής γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Αυτά προβλέπονται, για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας, στο σχέδιο νόμου που επικυρώνει τη συμφωνία με τους θεσμούς και κατατέθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή προς ψήφιση.

Δηλαδή η συμφωνία αφορά μόνο επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Για την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ισχύει η υφιστάμενη δυνατότητα ρύθμισης μέσω των αποφάσεων των αντιπεριφερειαρχών.

Επίσης, καταργούνται οι περιορισμοί που προβλέπονται στον νόμο 4177/2013 σχετικά με το μέγεθος και το είδος καταστημάτων τα οποία επιτρέπεται να λειτουργούν σύμφωνα με αποφάσεις αντιπεριφερειάρχη (καταστήματα άνω των 250 τ.μ., αλυσίδες, shop in a shop, outlet).

Στο μεταξύ, μετατροπές προβλέπονται και για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα για την περίπτωση που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ποσού που δηλώνει ο οφειλέτης και του ποσού που βεβαιώνει ο πιστωτής. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των πρωτοδικείων όταν κρίνουν συμφωνίες επικύρωσης συμφωνιών όπου υπήρξε αμφισβήτηση απαίτησης από τον πιστωτή.

Ακόμη, διευρύνεται ο σκοπός των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, προκειμένου να περιλαμβάνει εκτός από όσα προβλέπει ήδη η νομοθεσία, και η δυνατότητα διαχείρισης ακινήτων αλλά με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τέλος, σχετικά με τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημόσιων διαγωνισμών, θα επιτρέπεται, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, να μην είναι ηλεκτρονικοί οι διαγωνισμοί για δημόσια έργα, προκειμένου να ετοιμαστούν πλήρως οι απαραίτητες δομές για την ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ