ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκρατικοποιήσεις: Στον «αέρα» τα 300 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση για το Ελληνικό

Αποκρατικοποιήσεις: Στον «αέρα» τα 300 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση για το Ελληνικό
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μετά τις 23 Μαΐου πρόκειται να κατατεθεί η ένσταση κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά που χαρακτηρίζει 37 στρέμματα του Ελληνικού ως δασική έκταση. Αμέσως μετά την κατάθεση της ένστασης, αυτή πρόκειται να συζητηθεί από την Επιτροπή Ενστάσεων και εντός δύο μηνών πρέπει να έχει εκδοθεί η τελική απόφαση.

Αν και η επίλυση των εκκρεμοτήτων με τα δασικά και τα αρχαία του Ελληνικού είναι από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εντούτοις δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα, καθώς για το θέμα είναι ενήμεροι οι δανειστές που έχουν λάβει διαβεβαιώσεις πως σε κάθε περίπτωση το εμπόδιο θα ξεπεραστεί.

Το επιχείρημα της απόφασης του δασάρχη Πειραιά είναι ότι το συγκεκριμένο τμήμα του Ελληνικού είχε διαχρονικά βλάστηση κατά την περίοδο 1945-2016. Η συγκεκριμένη ωστόσο επιχειρηματολογία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που είχε ζητήσει προ μηνών για το ίδιο ακριβώς θέμα ο αναπληρωτής υφυπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος και η οποία δεν υποστηρίζει κάτι παρόμοιο, παρά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν συντρέχει λόγος χαρακτηρισμού δασικής έκτασης στο Ελληνικό.

Να σημειωθεί πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει πως τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, που πέρυσι ανήλθαν σε 494 εκατ. ευρώ, θα διαμορφωθούν σε 2,15 δισ. ευρώ φέτος, για να φτάσουν τα 2,07 δισ. ευρώ το 2018, ενώ για τα έτη 2019, 2020 και 2021 έχουν εγγραφεί μόλις 143, 109 και 86 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα πολύ χαμηλά αυτά ποσά αφορούν μόνο στις δόσεις από κλεισμένους διαγωνισμούς, καθώς για τους καινούργιους δεν έχουν καν ακόμη προσληφθεί σύμβουλοι, άρα δεν υπάρχουν αποτιμήσεις και δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις.

Αν και δεν αναφέρεται πουθενά η προέλευση των εσόδων, εκτιμάται ότι από τα 2,15 δισ. ευρώ των εφετινών εσόδων τα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την πρώτη δόση για το Ελληνικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ