ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κότα ζωντανή ΦΠΑ 13%, κότα νωπή ΦΠΑ 24%

Κότα ζωντανή ΦΠΑ 13%, κότα νωπή ΦΠΑ 24%
EUROKINISSI/ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Πιο συμφέρουσα καθίσταται με το νέο Μνημόνιο η εκτροφή οικόσιτων ζώων και πτηνών, καθώς τα ζωντανά πτηνά και ζώα που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή θα επιβαρύνονται από την 1η Ιουλίου 2017 με το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% και όχι με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Σύμφωνα με το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου σε αυτά τα αγαθά περιλαμβάνονται κότες, πάπιες, πετεινοί, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανές, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή, κουνέλια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή, άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια κάθε είδους, βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή και αιγοειδή, ζωντανά (εξαιρούνται τα άλογα ιπποδρομιών), ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία, καθώς και μέλισσες και ακάρεα (έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων.

Να σημειωθεί πως στο ράφι του super market ή στο χασάπη ή στη λιανική πώληση τα νωπά ή παρασκευασμένα πουλερικά, βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή και αιγοειδή, κότες, πάπιες, χήνες και, γαλοπούλες επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.

Στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ θα υπάγεται από 1.7.2017 η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή. Ακόμη, στο ΦΠΑ 13% θα υπάγονται τα λιπάσματα, τα εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα, σπέρματα και σπόροι που προορίζονται για σπορά, κ.α..

Αλλά και τροφές για ζώα, παρασκευασμένες και μη, θα μεταφερθούν πλέον στο χαμηλό ΦΠΑ. Σε αυτές περιλαμβάνονται τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές, άχυρα, τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων, υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής, κ.α..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ