ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ύφεση 0,5% στο πρώτο τρίμηνο 2017

Ύφεση 0,5% στο πρώτο τρίμηνο 2017

Με το «αριστερό» ξεκίνησε η χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017 σημείωσε σε ετήσια βάση μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5%.

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχαν εν πολλοίς προεξοφληθεί, δεδομένου ότι στο πρώτο τρίμηνο 2017 κορυφώθηκε η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης και οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα (καταθέσεις, επενδύσεις, απασχόληση, κ.α.) ήταν εξαιρετικά ευδιάκριτες.

Πάντως, αν και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 που κατατέθηκε στη Βουλή να προβλέπει για εφέτος ανάπτυξη 1,8% σε μέσα επίπεδα, ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζεται πλέον ένα «επενδυτικό σόκ» δεδομένου ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ δεν δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 που το ΑΕΠ σε όρους όγκου μειώθηκε κατά 1,1% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως στο πρώτο τρίμηνο του 2017 κατεγράφη ύφεση κατά 0,5% σε ετήσια βάση, αλλά και ύφεση κατά 0,1% σε σχέση με το υφεσιακό τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ξεκαθάρισε στη σχετική της ανακοίνωση πως οι παρούσες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν στις 2 Ιουνίου 2017, τα προσωρινά στοιχεία με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα εχουν καταστεί διαθέσιμα έως τότε (όπως στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών Μαρτίου, οι δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ