ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aύξηση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων

Aύξηση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων
EPA

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν 1% σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αύξηση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων κι ενώ οι επενδυτές ανησυχούν ότι η υπερπροσφορά του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα συνεχιστεί, παρά την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, για μείωση της παραγωγής.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 50 σεντς ή 1% στα 51, 15 δολάρια το βαρέλι, από το τελευταίο κλείσιμο.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφηκαν στα 48,15 δολάρια το βαρέλι μειωμένες κατά 51 σεντς ή 1%.

Τα αποθέματα του αμερικανικού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 882.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα στα 523,4 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν έλθει σε δύσκολη θέση το τελευταίο διάστημα επειδή η μείωση της παραγωγής που αποφασίστηκε πριν από έξι μήνες ανέβασε μεν τις τιμές, αλλά ωφέλησε ανταγωνιστές τους, καθώς τους έβαλε ξανά στο παιχνίδι. Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ αντλούν πλέον τεράστιες ποσότητες μαύρου χρυσού και τις ρίχνουν στην αγορά, καθώς η άνοδος των τιμών βελτίωσε σημαντικά τα περιθώρια κέρδους.

Για το θέμα είχαν συνομιλίες προχθές ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φατίχ και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ. «Η συμφωνία πρέπει να επεκταθεί καθώς δεν θα μπορέσουμε έως τα τέλη του Ιουνίου να δούμε τα αποθέματα να βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα. Επομένως καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα είναι καλύτερα να βάλουμε τέλος (στη μείωση της παραγωγής) το πρώτο τρίμηνο του 2018» είπε ο Αλ Φατίχ. Την επέκταση της περιόδου μειωμένης παραγωγής για διάστημα έως εννέα μηνών χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ δεν συμμετέχουν σε καμία τέτοια συμφωνία του ΟΠΕΚ ή άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ