ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη από αξιωματούχο της ευρωζώνης: Διαφωνούν οι δανειστές για το χρέος

Αποκάλυψη από αξιωματούχο της ευρωζώνης: Διαφωνούν οι δανειστές για το χρέος
REUTERS/John Kolesidis

«Οι δανειστές της Ελλάδος διαφωνούν επί των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους». Αυτό δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος πριν από λίγο από τις Βρυξέλλες στα πλαίσια ενημέρωσης ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Απαντώντας στο εάν υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup της Δευτέρας ο αξιωματούχος είπε πως είναι «πενήντα-πενήντα».

«Η συμφωνία για το χρέος είναι ακόμη σε εκκρεμότητα», είπε σχετικά ο ίδιος αξιωματούχος, δείχνοντας πως το παζάρι που θα γίνει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα είναι εξαιρετικά σκληρό. «Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ τη Δευτέρα θα συζητηθούν τα μέτρα για το χρέος που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Μάιο του 2016», προσέθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αξιωματούχος αποσαφήνισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ «δεν θα είναι το κύριο σημείο διαφωνίας», δείχνοντας έτσι πως έχει υπάρξει σύγκληση στο μέτωπο αυτό.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχιστεί αυτό. «Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι προϋπόθεση για την πληρωμή της δόσης», ανέφερε.

Στην ίδια βάση είπε πως η εκταμίευση της δόσης σχετίζεται και από τη θετική έκθεση συμμόρφωσης που θα πρέπει να συντάξουν οι θεσμοί το Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται πως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που έδωσε στο Ρolitico και δημοσιεύτηκε σήμερα τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί τη χώρα στη φάση αυτή συνδέεται με το ενδεχόμενο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ προβλέπεται στην αρχική συμφωνία.

Υπογραμμίζεται πως πληροφορίες που μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters εμφάνιζαν ως μη παραγωγικό το προχθεσινό EuroWorking Group, όταν την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως έγινε μια περιεκτική και σε βάθος συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η ενημέρωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου από τις Βρυξέλλες δείχνει πως οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα 5 δισ. ευρώ , ενώ στην κυριολεξία το θέμα του χρέους θα είναι στον «αέρα».

Η επίσημη ατζέντα του Eurogroup

Η ανακοίνωση για την ημερήσια διάταξη του Eurogroup της 22ας Μαΐου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει τα εξής:

«Το Eurogroup θα ενημερωθεί για την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη στις 2 Μαΐου μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών οργάνων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) σχετικά με ένα νέο σύνολο πολιτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του ελληνικού π[προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

»Η συμφωνία αποτελεί ένα από τα βήματα προς την ολοκλήρωση της τρέχουσας δεύτερης αξιολογησης του προγράμματος και ανοίγει το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

»Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας (από το 2018 και μετά) και τα θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ