ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετραπλό «κτύπημα» για τους συνταξιούχους από τις νέες μειώσεις

Τετραπλό «κτύπημα» για τους συνταξιούχους από τις νέες μειώσεις
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Χαμηλοσυνταξιούχοι, αναπηρικές συντάξεις καθώς και συντάξεις χηρείας είναι τα θύματα των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Έτσι, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε υποσχεθεί την καταβολή της 13ης σύνταξης, παίρνει μέτρα που οδηγούν στη φτωχοποίηση 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Οι νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις από το 2019 που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο είναι:

1. Η μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων συντάξεων.

2. Η μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων.

3. Η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

4. Το πάγωμα των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Τα νέα αυτά μέτρα από το 2019 φέρνουν περικοπές στις συντάξεις έως 25% – με νέα αφαίμαξη ύψους 2,7 δισ. ευρώ για τους 1,1 εκατ. σημερινούς συνταξιούχους. Συνολικά, λόγω των μνημονιακών περικοπών ύψους 50 δισ. ευρώ, οι συνταξιούχοι έχασαν έως 65% των εισοδημάτων τους.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκτιμά ότι έως τρεις συντάξεις είναι οι νέες απώλειες για τους συνταξιούχους από τις νέες περικοπές (έως 18% κύριες και επικουρικές, κατάργηση επιδόματος συζύγου καθώς και μείωση του αφορολογήτου).

Από τα νέα μέτρα μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι σήμερα λαμβάνουν τα κατώτατα όρια στις κύριες και επικουρικές, όπως για παράδειγμα μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη και θα υποστούν το πλαφόν του 18%, αλλά και χιλιάδες άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν κατά κανόνα χαμηλές αναπηρικές συντάξεις, οι οποίες επηρεάζονται πολύ από τη μείωση της εθνικής σύνταξης, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας. Μειώσεις θα υπάρξουν και στις συντάξεις χηρείας. Στους χαμένους συγκαταλέγονται και όσοι συνταξιοδοτούνται από τον Μάιο του 2016, που ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, και έως το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ