ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δημοσιονομική βόμβα εξελίσσεται ο ΕΦΚΑ

Σε δημοσιονομική βόμβα εξελίσσεται ο ΕΦΚΑ
EPA/BORIS ROESSLER

Σε βαρίδι για τον κρατικό προϋπολογισμό εξελίσσεται ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς λόγω της αδυναμίας είσπραξης εσόδων συσσωρεύει διαρκώς ελλείμματα.

Το Μάρτιο τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από εισφορές κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης ανήλθαν μόλις σε 140 εκατ. ευρώ, έναντι μηνιαίου στόχου για 250 εκατ. ευρώ (εισπράχθηκε το 56%). Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση από την αρχή του έτους. Τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν 173,1 εκατ. ευρώ, έναντι μηνιαίου στόχου 250 εκατ. ευρώ, ήτοι το 69,29%, ενώ το Φεβρουάριο, εξοφλήθηκε το 60,1% (151,5 εκατ. ευρώ) από τα συνολικά 252 εκατ. ευρώ του μηνιαίου στόχου.

Άλλωστε την εισπρακτική αποτυχία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΕΟΠΥΥ από την εφαρμογή των εισφορών 20% και 6,9% για την κύρια σύνταξη και την υγεία αντίστοιχα στο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών την παραδέχεται και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο προβλέπει απώλεια εσόδων ύψους 1,014 δισ. ευρώ από το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών κύριας σύνταξης από 1.1.2017.

Συγκεκριμένα σε νομοτεχνική βελτίωση που κατάθεσε στη Βουλή χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρεται πως από το νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυταπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του πραγματικού τους εισοδήματος αναμένεται απώλεια εσόδων ύψους 663 εκατ. ευρώ το 2017, από την εναρμόνιση των ποσοστών εισφορών υγείας αναμένεται απώλεια εσόδων 128 εκατ. ευρώ και από την εφαρμογή ενιαίου τρόπου παρακράτησης της εισφοράς υπέρ υγείας αναμένεται απώλεια εσόδων 123 εκατ. ευρώ.

Πλέον το βάρος της είσπραξης των εισφορών πέφτει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία βάσει του νέου Μνημονίου έχει καταστεί αρμόδια για τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ