ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερέ: Πολιτικές αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας

Κερέ: Πολιτικές αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Την εκτίμηση πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος διατύπωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ σε συνέντευξή του στο Reuters, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να καλυφθεί για να μετέχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 2,3 τρισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα προκειμένου να εξετάσουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όμως η συμφωνία κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι καθώς η Γερμανία αντιτίθεται στην παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στην Ελλάδα.

«Η Δευτέρα θα είναι η ημέρα για πολιτικές αποφάσεις», σημείωσε ο Κερέ. «Αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης», είπε.

Η Ελλάδα χρειάζεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι τα μέσα Ιουλίου, καθώς πρέπει να αποπληρώσει χρέος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου είναι προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. «Δεν χρειαζόμαστε επισήμως το ΔΝΤ, όμως θα μας ανακούφιζε ξεκάθαρα αν το ΔΝΤ συμμετείχε σε όρους της αξιοπιστίας των μέτρων για το χρέος», είπε ο Κερέ.

2017 05 18T070522Z 36162913 RC1D0F924B20 RTRMADP 3 ECB POLICY COEURE

(REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Τα μέτρα για το χρέος, ακόμα και αν συμφωνηθούν, δεν θα εφαρμοστούν πριν το επόμενο έτος, συντηρώντας έτσι τις πιέσεις στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν όμως να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να συμπεράνει πως το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση-κλειδί για να αγοράσει ομόλογα η ΕΚΤ.

Ωστόσο, οι όποιες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα είναι μικρές, καθώς η Τράπεζα ήδη κατέχει ελληνικό χρέος και γρήγορα θα έρχονταν αντιμέτωπη με τα δικά της όρια αγορών που ανέρχονται στο 33% των τίτλων οποιασδήποτε χώρας.

«Δεν βλέπω να αρχίζει συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προτού γίνουν όλα τα βήματα από την Ευρωπαϊκή πλευρά και από την πλευρά του ΔΝΤ, δηλαδή πριν ληφθούν αποφάσεις στο ΔΣ του ESM και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ», είπε ο Κερέ.

2017 05 18T070814Z 720168032 RC111DBA5960 RTRMADP 3 ECB POLICY COEURE

(REUTERS/Kai Pfaffenbach)

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ