ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών φρέναρε την εκροή καταθέσεων

Η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών φρέναρε την εκροή καταθέσεων

Ανοδικά κινούνται οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, καθώς η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση ανέκοψε τις εκροές των πρώτων 3,5 μηνών του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Απρίλιος μετά το αρνητικό του ξεκίνημα, έκλεισε με οριακή μεταβολή για τα καταθετικά υπόλοιπα, τα οποία εκτιμάται πως έκλεισαν το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς με πτώση 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, από τις αρχές Μαΐου έχει καταγραφεί επαναπατρισμός κεφαλαίων από το εξωτερικό της τάξης των 150 - 200 εκατ. ευρώ, υπό την προσδοκία θετικών για τη χώρα αποφάσεων σε κάποιο από τα επόμενα Eurogroup.

Το γεγονός αυτό επέτρεψε στην Τράπεζα της Ελλάδος να μειώσει το όριο δανεισμού του συστήματος από τον έκτακτο μηχανισμό ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκτός από τις καταθέσεις, η υποχώρηση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απομόχλευσης των ισολογισμών των τραπεζών και κυρίως της ανόδου των τιμών των ελληνικών ομολόγων, που αυτομάτως αυξάνει τη δυνατότητα απευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση μετά το αυριανό Eurogroup οι τράπεζες αναμένουν νέο κύκλο εισροών καταθέσεων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ