ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγουν τα χαρτιά τους για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης

Ανοίγουν τα χαρτιά τους για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης
consilium.europa.eu

«Στο Eurogroup θα ανοίξουν όλοι οι παίκτες τα χαρτιά τους». Με αυτή τη φράση στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προσδιόρισε στο CNN Greece το χαρακτήρα του σημερινού Eurogroup, σημειώνοντας παράλληλα πως «πιθανότατα» οι τελικές αποφάσεις για το χρέος και τη δόση θα ληφθούν στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Η ελληνική πλευρά αναμένει από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ να ασκήσουν ανοικτή πίεση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ζήτημα του χρέους, κυρίως μέσω της θετικής έκθεσης συμμόρφωσης που έχουν καταρτίσει για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και η οποία δείχνει πως η Ελλάδα τίμησε τη δική της υπογραφή και τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

Ωστόσο, στελέχη των θεσμών με τα οποία επικοινώνησε το CNN Greece κράτησαν χαμηλούς τόνους για τη δυνατότητα προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο σημερινό Eurogroup και δεν απέκλειαν αυτό να καταστεί δυνατόν στις 15 Ιουνίου.

Να σημειωθεί πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα παραστεί στο σημερινό συμβούλιο, όπου θα τεθούν προς συζήτηση ζητήματα που σχετίζονται με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος μετά το 2018, αλλά κυρίως θέματα που άπτονται του τρόπου και του χρόνου ενεργοποίησης των παρεμβάσεων για τη σταθεροποίηση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρα, κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στέλιος Παπαδόπουλος βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχουν από σήμερα το πρωί σειρά επαφών με τα στελέχη των θεσμών και τους Τόμας Βίζερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ

Η ελληνική πλευρά αναμένει με ενδιαφέρον και την γνωριμία με τον Μπρουνό Λε Μερ, το νέο Γάλλο υπουργό Οικονομικών ο οποίος να σημειωθεί είναι γερμανοτραφής και η τοποθέτησή του στην κυβέρνηση Μακρόν συνδέεται μεταξύ άλλων και με την ενίσχυση των γαλλο-γερμανικών σχέσεων.

Αν και το Eurogroup ξεκινά στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, από πιο νωρίς, ήτοι λίγο μετά τη λήξη του πρωινού EuroWorking Group θα γνωρίζουμε εάν το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών που θα ακολουθήσει θα βγάλει «άσπρο καπνό» για το χρέος ή όχι.

Αναλυτικότερα, δεδομένου ότι κάποιοι αναμένουν μια πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα αρχίσει το απόγευμα της Δευτέρας και θα ολοκληρωθεί νωρίς την Τρίτη, το εάν αυτό θα συμβεί, θα καταδειχτεί κατά την άφιξη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δεδομένου πως προσερχόμενοι στο συμβούλιο θα γνωρίζουν το εάν στο πρωινό EuroWorking Group υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά τόσο μέσω του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, όσο και μέσω του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στέλιου Παπαδόπουλου θα παρουσιάσει στις επιμέρους συζητήσεις επεξεργασμένες θέσεις για το χρέος, στην κατάρτιση των οποίων έχει συμβάλει και η Rothschild, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου για το χρέος.

Η αισιοδοξία του Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα δώσει έγκαιρα πράσινο φως για ένα δικό του πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν επιβεβαιώνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Να σημειωθεί πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ κρίνει πως υπό τα σημερινά δεδομένα ότι δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα θα πρέπει να ερωτηθεί εκ νέου η γερμανική Βουλή, διότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστά αλλαγή βασικών παραμέτρων του προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ