ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Εφικτός ένας συμβιβασμός εντός τριών εβδομάδων

Τσακαλώτος:  Εφικτός ένας συμβιβασμός εντός τριών εβδομάδων
European Union

Την πεποίθηση πως είναι εφικτή μια συμφωνία εντός των επομένων τριών εβδομάδων μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ εξέφρασε εξερχόμενος του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη σήμερα. Τόνισε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

«Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου» ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Σημείωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τέσσερα χρόνια μετά το 2018. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος ήταν δύσκολη. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το δικό της χρέος και ότι ήταν η σειρά του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη σήμερα δυνατό, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, διότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία.

Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος έτσι ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές και ο ελληνικός λαός να κατανοούν ακριβώς τι να περιμένουν μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Καταληκτικά σημείωσε πως όλες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogoup της 15ης Ιουνίου.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

»To Εurogroup καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για τις διαρθρωτικές πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

»Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

»Το Eurogroup επαίνεσε την πρόοδο που πέτυχε η Ελλαδα στην εφαρμογή ενός σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων.

»Τα μέτρα που νομοθέτησε η Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, η φορολογία, η αγορά εργασίας αλλά και τα ενεργειακά. Θα πρέπει να ενισχύσουν την στροφή της οικονομίας προς την ανάπτυξη και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική πιο εύρωστη.

»Το Eurogroup καλεί τόσο τους θεσμούς όσο και την Ελλάδα αλλά και τρίτα μέρη να στηρίξουν την ολιστική στρατηγική ανάπτυξης.

»Το Eurogroup είχε μία σε βάθος συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν υπήρξε συνολική συμφωνία. Η εργασία θα συνεχιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, βάσει του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016 με στόχο να υπάρξει μία ξεκάθαρη κατάληξη στο επόμενο Eurogroup. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η επίτευξη ενός φιλόδοξου, οικονομικά βιώσιμου μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ