ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Ecofin η κοινή βάση για τη φορολογία των επιχειρήσεων

Στο Ecofin η κοινή βάση για τη φορολογία των επιχειρήσεων

Οι μηχανισμοί επίλυσης φορολογικών διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εισαγωγή κοινής βάσης για τη φορολογία των επιχειρήσεων στην ΕΕ θα απασχολήσουν σήμερα τις εργασίες του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες.

Το Ecofin αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία επί της πρότασης οδηγίας σχετικά με τους μηχανισμούς επίλυσης φορολογικών διαφορών στην ΕΕ. Η εν λόγω πρόταση αποσκοπεί στο να καταστήσει αποτελεσματικότερους τους υφιστάμενους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών εισάγοντας ορισμένες διευκρινίσεις και προθεσμίες, ενισχύοντας την εφαρμογή των αποφάσεων και καθιστώντας το σύστημα πιο προσιτό για τους φορολογούμενους (δηλαδή τις εταιρείες) και πιο διαφανές.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα ενημερωθούν και σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά στην τεχνική εξέταση της πρότασης οδηγίας περί εισαγωγής κοινής βάσης για τη φορολογία των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Στη βάση αυτή θα ζητηθεί από τους υπουργούς να δώσουν κατευθύνσεις για τις μελλοντικές εργασίες επί της πρότασης.

Στόχος της πρότασης είναι η θέσπιση ενιαίας δέσμης κανόνων για την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθεί το διοικητικό κόστος και θα βελτιωθεί η ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις, τα δε φορολογητέα κέρδη τους θα υπολογίζονται ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Τέλος, το Ecofin θα εξετάσει δύο εκθέσεις σχετικές με την κυκλοφορία των κεφαλαίων στην ΕΕ, την έκθεση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής για το 2016 για την κυκλοφορία των κεφαλαίων και την ελευθερία των πληρωμών και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αντιμετώπιση των εθνικών φραγμών στη ροή κεφαλαίων, ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία της ένωσης κεφαλαιαγορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ