ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο του Eurogroup - Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Τσακαλώτο

Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο του Eurogroup - Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Τσακαλώτο
Reuters

Ένα «συμβιβαστικό» σχέδιο για την Ελλάδα εξετάζουν Γερμανία και ΔΝΤ όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα των «Financial Times» και«Handelsblatt» . Το εν λόγω σχέδιο θα προσφέρει στην Ελλάδα τις δόσεις που χρειάζεται για να αποπληρώσει την ΕΚΤ, ενώ παράλληλα θα καθυστερήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές. Πτυχές του σχεδίου αυτού είχε αποκαλύψει το CNN Greece σε πρωινό του δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με τον όρο ότι δεν θα προσφέρει χρηματοδότηση μέχρι η ευρωζώνη να παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Να σημειωθεί πως το Ταμείο προηγουμένως επέμενε ότι θα αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα μόνο αν η ευρωζώνη δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους που θα προσφέρει.

Το νέο σχέδιο του ΔΝΤ να παρακρατήσει τα δικά του δάνεια διάσωσης θα άρει αυτή την επείγουσα κατάσταση και θα επιτρέψει οι συζητήσεις για το χρέος να συνεχιστούν μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αυτό ευνοεί την Γερμανία η οποία θα ξεπεράσει τον εκλογικό σκόπελο χωρίς δεσμεύσεις για το χρέος και κρατώντας μέσα στο πρόγραμμα το ΔΝΤ.

«Η προσέγγιση αυτή θα προσφέρει χρόνο στις πολιτικά ευαίσθητες συζητήσεις για το πακέτο ελάφρυνσης χρέους, που το ΔΝΤ λέει ότι είναι απαραίτητο για να ανακάμψει η Ελλάδα», αναφέρουν σχετικά οι FT.

Η ίδια εφημερίδα τονίζει πως παρότι οι συζητήσεις στο Eurogroup τελείωσαν χωρίς συμφωνία, διπλωμάτες περιμένουν το σχέδιο να αποτελέσει τη βάση για τις συζητήσεις όταν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ξανασυναντηθούν στις 15 Ιουνίου για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια συμφωνία.

Να σημειωθεί πως οι χθεσινές συζητήσεις ήλθαν σε αδιέξοδο από τις αντιρρήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που υποστήριξε ότι το πλάνο προσφέρει λίγη διαύγεια για την Αθήνα αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους που μπορεί να εξασφαλίσει και για το ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στη διάσωση. Κυρίως διότι η λύση αυτή δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που έχει αποτελέσει κομβικό πολιτικό στόχο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» αποκαλύπτει πως λίγο μετά τις 11 χθες το βράδυ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβε τηλεφώνημα από την Αθήνα και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του διαμήνυσε πως δεν θα πρέπει να συμφωνήσει με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στη βάσει της πρότασης, για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με τον όρο ότι δεν θα προσφέρει χρηματοδότηση μέχρι η ευρωζώνη να παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ