ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνιο: «Με μέτρο» τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Μνημόνιο: «Με μέτρο» τα συνδικαλιστικά δικαιώματα
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα "πάνω-κάτω" στα συνδικαλιστικά δικαιώματα φέρνει ο τελευταίος μνημονιακός νόμος, καθώς προβλέπει αλλαγές στους δικαιούχους χορήγησης συνδικαλιστικών αδειών και πλαφόν στις άδειες απουσίας μετ' αποδοχών τις οποίες έχει υποχρέωση να παρέχει ο εργοδότης για τη διευκόλυνση της άσκησης των καθηκόντων των συνδικαλιστών.

Το νέο πλαίσιο ρυθμίζει με ενιαίο τρόπο τις άδειες άνευ και μετ’ αποδοχών για τα διαφορετικά επίπεδα συνδικαλιστικών οργανώσεων και καλύπτει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να διευκολύνει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της πιο αντιπροσωπευτικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης (ΓΣΕΕ), τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών (με πάνω από 10.000 ψηφίσαντα μέλη), καθώς και τον Πρόεδρο των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών (με 1.501-10.000 ψηφίσαντα μέλη) για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους.

Έως 15 ημέρες το μήνα παρέχονται στον Πρόεδρο των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών (εφόσον έχουν μέχρι 1.500 ψηφίσαντα μέλη), καθώς και στον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία των Διοικητικών Συμβουλίων των πιο αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων οργανώσεων. Στα υπόλοιπα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δευτεροβάθμιων οργανώσεων 9 ημέρες το μήνα, στο προεδρείο των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων 5 ημέρες το μήνα κ.α.

Οι άδειες με αποδοχές αφορούν τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ, καθώς και προέδρους εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών. Αντιπρόεδροι, Γενικοί Γραμματείς, Ταμίες των πιο αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων οργανώσεων, αλλά και τα προεδρεία των πρωτοβάθμιων σωματείων δεν δικαιούνται αποδοχές στις συνδικαλιστικές τους άδειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ