ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα προηγηθεί μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις και θα ακολουθήσει η μείωση των κύριων

Θα προηγηθεί μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις και θα ακολουθήσει η μείωση των κύριων
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση των επικουρικών συντάξεων και ενοποιήσεις στα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι οι προτάσεις που θα κομίσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της οριστικοποίησης της λίστας με τα δεύτερα προαπαιτούμενα.

Στη συνάντηση που θα έχει στις 5 το απόγευμα με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να παρουσιάσει παρεμβάσεις εξοικονόμησης έως 900 εκατ. ευρώ για το ασφαλιστικό που θα προέλθουν κυρίως από την αύξηση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών και θα αποφεύγουν περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει αύξηση των εισφορών για τους εργοδότες κατά 1%-1,5% και 0,5%-1% για τους εργαζόμενους, αλλά οι θεσμοί δεν είναι δεκτικοί σε μια τέτοια παρέμβαση, καθώς πιστεύουν πως ήδη το μη μισθολογικό κόστος είναι πολύ υψηλό και μια αύξηση των εισφορών θα ενθάρρυνε τη «μαύρη» εργασία.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να καταθέσει και πρόταση για περικοπή κατά 6% των υψηλών επικουρικών συντάξεων, ήτοι εκείνων που έχουν εκδοθεί με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Σημειώνεται πως σήμερα ο μέσος όρος επικουρικής σύνταξης στο Δημόσιο δεν ξεπερνά τα 177,32 ευρώ και στο ΙΚΑ τα 165,20 ευρώ, όταν στο το ΤΕΑΠ ΔΕΗ είναι 243,65 ευρώ και στους προερχόμενους από τράπεζες ανέρχεται έως 525,81 ευρώ.

Μια ακόμη πρόταση που θα αναλυθεί είναι ο τρόπος ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης, ώστε μέσα από τις οικονομίες κλίμακας που θα δημιουργηθούν να προκύψει αντίστοιχο δημοσιονομικό όφελος.

Μειώσεις έως 20%

Αν και η κυβέρνηση επιδιώκει οι γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου οι θεσμοί θεωρούν ότι η Αθήνα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει από τώρα τις προθέσεις της και να τις συμπεριλάβει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ουσιαστικά ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θέλουν η κυβέρνηση να προσδιορίσει επακριβώς το πως θα επιτύχει πρόσθετη εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ έως το 2018 από το ασφαλιστικό, ώστε να ψηφίσει και να εφαρμόσει τα σχετικά μέτρα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία συνδέεται με την απομείωση του ελληνικού χρέους. Στη βάση αυτή τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τον επανυπολογισμό των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι οδηγούν σε μειώσεις στις συντάξεις που κυμαίνονται από 5% ως 20%.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως οι δανειστές θέλουν μειώσεις που να κατεβάζουν τις συντάξεις στο 56% του μισθού (αναπλήρωση), ενώ στα σενάρια του υπουργείου οι μειώσεις ήταν μικρότερες και το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν στο 60% του μισθού. Να σημειωθεί πως σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κοντά στο 73%. Σε κάθε περίπτωση ο επανυπολογισμός των συντάξεων με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η συνταξιοδοτική δαπάνη.

Η βάση υπολογισμού των περικοπών για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα είναι τα 384 ευρώ της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξης θα προκύπτει ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και την ηλικία αποχώρησης από τον εργασιακό βίο. Με το νέο σύστημα από τα 1.100 ευρώ σύνταξης, τα 384 ευρώ θα αντιστοιχούν στην εθνική κατώτατη σύνταξη και τα υπόλοιπα 716 ευρώ στη σύνταξη βάσει των εισφορών που κατέβαλε και των ετών ασφάλισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ