ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χημικές αναλύσεις σε τρόφιμα πολυεθνικών σε Βουλγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία

Χημικές αναλύσεις σε τρόφιμα πολυεθνικών σε Βουλγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία
EPA

Σε σύμπραξη προχωρούν οι Βουλγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία προκειμένου να πραγματοποιήσουν στοχευμένες χημικές αναλύσεις σε τρόφιμα που πωλούν πολυεθνικές στην επικράτειά τους, για να διαπιστώσουν την ποιότητά τους.

Ουσιαστικά, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θέλουν να απαγορεύσει η ΕΕ σε πολυεθνικές να πωλούν προϊόντα με την ίδια ακριβώς εμπορική ονομασία και συσκευασία, τα οποία όμως έχουν παραχθεί με διαφορετικά συστατικά. Σήμερα οι κανονισμοί που ισχύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούν από τις εταιρείες τροφίμων μόνο να αναγράφουν καθαρά πάνω στις συσκευασίες όλα τα συστατικά των τροφίμων και των ποτών.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Βουλγαρία στόχος της οποίας είναι να διαπιστωθεί εάν τα συστατικά των τροφίμων αυτών είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα με το ίδιο εμπορικό σήμα, τα οποία πωλούνται στις πλουσιότερες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως η Γερμανία.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με αφορμή καταγγελίες που έκαναν καταναλωτικές οργανώσεις της Βουλγαρίας, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δημοφιλείς μάρκες χρησιμοποιούν κατώτερης ποιότητας υλικά για τρόφιμα που πωλούν σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι ίδιες αυτές καταναλωτικές οργανώσεις θεωρούν ότι πολυεθνικές πωλούν με το ίδιο εμπορικό σήμα τρόφιμα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης τα οποία είναι καλύτερης ποιότητας.

Όπως ανέφερε στο Reuters ο υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Βουλγαρίας Ρούμεν Ποροζάνοφ, ειδικοί έχουν ήδη αγοράσει από καταστήματα της Γερμανίας και της Αυστρίας διάφορα προϊόντα όπως σοκολάτες, γαλακτοκομικά, προϊόντα κρέατος, αναψυκτικά και άλλα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και βρεφικές τροφές. Αφού αγοραστούν τα ίδια ακριβώς τρόφιμα από καταστήματα της Βουλγαρίας, οι ειδικοί θα προχωρήσουν σε ελέγχους χημικής ανάλυσης για να συγκρίνουν την ποιότητά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ