ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τέλμα οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Σε τέλμα οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σε έξαρση βρίσκεται το λαθρεμπόριο καυσίμων με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι έλεγχοι έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων για τους ελέγχους που διενεργούν τα κινητά συνεργεία του υπουργείου Ενέργειας, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συγκριτικά με το 2014, οι έλεγχοι πέρυσι ήταν μειωμένοι κατά 53%, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν 90% λιγότερα σε αξία.

Την απουσία ελέγχων αναγνωρίζει στην απάντησή του και ο ίδιος ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επικαλείται την κατάργηση στα χρόνια των Μνημονίων των αμοιβών των συνεργείων, γνωστών ως ΚΕΔΑΚ και προαναγγέλλει την προσωρινή επαναφορά τους.

«Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, καθώς η ανά έλεγχο αμοιβή των ΚΕΔΑΚ, που καθοριζόταν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, από την 1η Ιανουαρίου 2016 (ν. 4354/2015, ΦΕΚ 176 Α’), καταργήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός. Και δεσμεύεται ότι το υπουργείο θα επαναφέρει προσωρινά την ανά έλεγχο αμοιβή των ΚΕΔΑΚ, ώστε να δοθεί χρόνος για τον σχεδιασμό νέου μηχανισμού ελέγχων μέσω ενός μητρώου που θα χρηματοδοτείται από τα έσοδά τους και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από την απάντηση της προϊσταμένης της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου (ΔΕΔΑΚ) στο έγγραφο που επισυνάπτει στην απάντησή του ο Γιώργος Σταθάκης προκύπτει πως από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2014 εισπράχθηκαν συνολικά 125.543,48 ευρώ, ενώ «για τα έτη 2015-2016, η ΔΕΔΑΚ έχει αλληλογραφία με τις αρμόδιες ΔΥΟ (Αγ. Δημητρίου, Αγίων Αναργύρων, Α’ Αθηνών, ΙΒ’ Αθηνών, ΙΖ’ Αθηνών, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Ελευσίνας, Ηλιούπολης, Κηφισιάς, Καλλιθέας, Κορωπίου, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης, Νίκαιας, Παλλήνης, Γ’ Πειραιά, Δ’ Πειραιά, Α’ Περιστερίου, Β’ Περιστερίου, ΦΑΕ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά), για παροχή στοιχείων εκ μέρους τους και είναι σε αναμονή των απαντήσεών τους».

Με απλά λόγια χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια για να συγκεντρωθούν από τις αρμόδιες αρχές τα στοιχεία για το λαθρεμπόριο!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ