Ο ΟΠΕΚ προσεγγίζει τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου
Πηγή: EPA/ LISI NIESNER

Γέφυρες επικοινωνίας προσπαθούν να κτίσει ο ΟΠΕΚ με τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα κοινά τους συμφέροντα, παρά το γεγονός ότι οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι μεγάλες.

«Πρέπει να συνυπάρξουμε» ήταν τα λόγια του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ, σύμφωνα με το Reuters. Από τον Δεκέμβριο του 2016 και μετά ο αλ Φαλίχ άλλαξε την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας και του ΟΠΕΚ που προσπαθούσαν να παραγάγουν όσο το δυνατό περισσότερο πετρέλαιο ώστε να βγάλουν εκτός αγοράς τούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Στελέχη της αμερικανικής αγοράς σχιστολιθικού πετρελαίου βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη, όπου πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη σύνοδος του Οργανισμού. Τώρα ο ΟΠΕΚ αναμένεται ότι θα ανταποδώσει την επίσκεψη αυτή καθώς κορυφαία στελέχη του Οργανισμού ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο Τέξας για να συνεχιστούν οι επαφές. Φαίνεται πλέον ότι παραδοσιακές πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να πετάξουν έξω από την αγορά τους αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία το επιχείρησε αυτό με το να αφήσει ελεύθερη την αγορά και να μειωθούν οι τιμές ακόμη και κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Με τέτοιες τιμές είναι ασύμφορο να γίνεται παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου επειδή το κόστος εξόρυξης του είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με πιο παραδοσιακές μεθόδους.

Όμως, με το να υποχωρήσουν τόσο χαμηλά οι τιμές δέχτηκαν πλήγμα και οι ίδιες οι χώρες του ΟΠΕΚ και άλλοι παραδοσιακοί πετρελαιοπαραγωγοί, που είδαν να μειώνονται σημαντικά τα έσοδα που έμπαιναν στα ταμεία τους. Ετσι άλλαξαν στρατηγική και μείωσαν την παραγωγή για να ανέβουν, οι τιμές όπως κι έγινε. Τώρα, όμως, με τις τιμές αυτές ξανά στα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλι έχουν ξαναμπεί στο παιχνίδι οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου, κερδίζοντας μερίδιο από την αγορά του ΟΠΕΚ.

Στόχος του Οργανισμού αυτό το διάστημα είναι να διαμορφωθούν οι τιμές από τα 55 έως τα 60 δολάρια το βαρέλι. Την προηγούμενη εβδομάδα τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να διατηρήσουν μειωμένη την παραγωγή τους για άλλους εννέα μήνες

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, αυξήθηκαν στα 50 δολάρια το βαρέλι στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, στις ασιατικές αγορές, ωθούμενες από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου στις ΗΠΑ και την αυξημένη ζήτηση καυσίμων που την χαρακτηρίζει.Ωστόσο, αργότερα, οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 3 σεντς στα 49,77 δολάρια το βαρέλι.

Από την άλλη μεριά, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ενεργών πετρελαϊκών γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες κατά τις τελευταίες 19 εβδομάδες έφτασαν στις 722. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αμερικανικών γεωτρήσεων που είναι ενεργές από τον Απρίλιο του 2015. Η εξέλιξη αυτή, ασκεί πιέσεις για την συνέχιση της υπερπροσφοράς πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αλλά και την μείωση της τιμής του.

Διαβάστε επίσης