ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βild: Η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση αν δεν πάρει λύση για το χρέος

Βild: Η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση αν δεν πάρει λύση για το χρέος
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικού μέσου η Ελλάδα έχει αποταμιεύσει κάποια χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, καθώς προτίθεται να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση που δε υπάρξει συμφωνία για λύση στο ζήτημα του χρέους

Τα χρήματα προήλθαν από μη πληρωμή λογαριασμών - ακόμη και εταιριών, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild. Η ίδια πηγή αναφέρει ακόμη πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο.

Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, που ψηφίστηκαν στην Βουλή, μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.

Αισιοδοξία Τσακαλώτου για λύση για το χρέος

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την αισιοδοξία του για συνολική λύση, που θα συμπεριλαμβάνει το ζήτημα του χρέους, στο προσεχές Eurogroup, και τόνισε πως «κανείς δεν θέλει μια χρεοκοπία (της Ελλάδας), λιγότερο απ’ όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Μιλώντας στον ανταποκριτή του Spiegel Online στην Αθήνα, δήλωσε πεπεισμένος ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης για το ελληνικό ζήτημα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού επισημαίνει ότι ενόψει το επόμενου Eurogroup «διεξάγονται έντονες διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο. Διότι και πάλι διακυβεύονται τα πάντα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα βρίσκεται προ της χρεοκοπίας - τον Ιούλιο λήγει η προθεσμία αποπληρωμής δανείων ύψους επτά δισ. ευρώ».

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί μια λύση. (...) Είμαι βέβαιος ότι ήδη εργάζεται για μια λύση, άσχετα με τα όσα δήλωσε στις 22 Μαΐου, στη συνεδρίαση του Eurogroup», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απαραίτητη μια σαφής συμφωνία για ελάφρυνση χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ενώπιον ξένων ανταποκριτών, στο πλαίσιο ενημέρωσης στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι για την Ελλάδα είναι απαραίτητη μια σαφής συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, διευκρινίζοντας ότι αυτή χρειάζεται «προκειμένου να γνωρίζουν οι επενδυτές τη δομή του ελληνικού χρέους και ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της».

Σε ερώτηση εάν θα ήταν αργά να μετατεθούν οι δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους στο επόμενο έτος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε με κατηγορηματικό ύφος «απολύτως!».

Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε ότι όλοι μπορούν συμφωνήσουν έως τις 15 Ιουνίου τόσο για εκταμίευση χρημάτων όσο και για μέτρα ελάφρυνσης χρέους και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την τωρινή πρόταση, εμείς εκπληρώσαμε το καθήκον μας» και συμπλήρωσε ότι «η μπάλα» είναι τώρα στο «γήπεδο» των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ