ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Οι μεταρρυθμίσεις πιο σημαντικές από την ελάφρυνση χρέους

ESM: Οι μεταρρυθμίσεις πιο σημαντικές από την ελάφρυνση χρέους
O επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Ρόλφ Στράους ESM

«Διπλό μήνυμα» έστειλε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μέσω στελεχών του, τα οποία υποστήριξαν από Αθήνα και Φρανκφούρτη πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην εφαρμογή του προγράμματος και λιγότερο στην ελάφρυνση του χρέους.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ESM στην Ελλάδα Νικολά Τζιαμαρόλι, στο συνέδριο του Economist που διεξήχθη στη Φρανκφούρτη δήλωσε πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι σημαντικό ζήτημα, όμως θα ήταν καλύτερα αν η συζήτηση γίνονταν για το τί κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM. Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Ρόλφ Στράους υποστήριξε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στην Αθήνα πως «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι τώρα πιο σημαντική προτεραιότητα από την ελάφρυνση χρέους».

Ο Στράους, μιλώντας στους Έλληνες βιομήχανους, τόνισε πως η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους στο παρελθόν, εξακολουθεί να λαμβάνει ελάφρυνση χρέους αυτή τη στιγμή και μπορεί να συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Ωστόσο, τόνισε πως τα οφέλη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία και η ιδιοκτησία του προγράμματος αποτελούν αυτή τη στιγμή υψηλότερες προτεραιότητες σε σχέση με την ελάφρυνση χρέους.

«Χώρες που βρίσκονταν στο παρελθόν σε πρόγραμμα, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, είναι μεταξύ των κρατών με το γρηγορότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η Πορτογαλία και η Κύπρος επίσης τα πηγαίνουν καλά. Κοινός παρονομαστής σε αυτές τις «ιστορίες επιτυχίας» είναι οι μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο οικονομολόγος. Αυτό είναι που τις έφερε από τον πάτο στην κορυφή. Και αυτή θα πρέπει να είναι η προοπτική και για την Ελλάδα», υποστήριξε.

Ο ίδιος είπε πως η φορολογία είναι σημαντικός παράγοντας για την ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας πως οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο στην ευρωζώνη, αλλά τα έσοδα από τη φορολόγηση δεν είναι. «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βρεθεί στην κορυφή αν το φορολογικό σύστημα τιμωρεί τον τίμιο φορολογούμενο», είπε.

Σύμφωνα με τον Στράους ,τα μέτρα που συμφωνήθηκαν πρόσφατα μεταξύ της Ελλάδας, των θεσμών και του ΔΝΤ, στη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, δίνουν λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα. Η ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος, σε συνδυασμό με αυτές τις προτεραιότητες, είναι αυτό που μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να γίνει πιο ισχυρή.

«Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το βάρος χρέους, διότι βιώσιμες συνθήκες χρηματοδότησης είναι απαραίτητες ώστε η Ελλάδα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», ανέφερε, ενώ τέλος έκανε αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται εκταμίευση της δόσης για να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου χωρίς να δημιουργήσει νέα ελλείμματα αλλού.

Έπαινοι και συστάσεις

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ESM στην Ελλάδα Νικολά Τζιαμαρόλι ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, που έδωσαν τη δυνατότητα στους πιστωτές να καταλήξουν σε προκαταρκτική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Ωστόσο, και εκείνος παρατήρησε πως η υπερβολική προσοχή που δίνεται στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους αποσπά την προσοχή από την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος και την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα.

«Θα ήθελα να διαβάσω περισσότερα άρθρα για αυτό στις εφημερίδες, διότι είναι το κλειδί ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις χρηματαγορές. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η καλύτερη απόδειξη είναι πως η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2014, όταν ήταν να τελειώσει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Είχε αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών διότι μεταρρύθμιζε την οικονομία της».

Και ο Νικολά Τζιαμαρόλι τόνισε από την πλευρά του πως χρειάζονται βιώσιμες συνθήκες χρηματοδότησης για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη οι επενδυτές στην Ελλάδα και στη βάση αυτή είπε πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν πριν από έναν χρόνο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αν αποδειχθεί πως το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο στο τέλος του προγράμματος του ESM και αν ενδιάμεσα τηρηθούν όλες οι μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Τα μακροπρόθεσμα μέτρα υπάρχουν ως δικλείδα ασφαλείας για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους μελλοντικά», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ