ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «ελληνική τεχνογνωσία» η Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης

Με «ελληνική τεχνογνωσία» η Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης
Reuters

«Ελληνική τεχνογνωσία» περιλαμβάνει η Λευκή Βίβλος σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι το εν λόγω έγγραφο που παραθέτει πιθανές επιλογές για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, συντάχθηκε από τον Γκαμπριέλε Τζιούντιτσε, ανώτατο αξιωματούχο της Κομισιόν που επί μια τριετία ήταν ο Νο2 του κλιμακίου της ΕΕ για την Ελλάδα.

Η Λευκή Βίβλος σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στηρίζεται στην Έκθεση των πέντε Προέδρων του Ιουνίου 2015 και αποσκοπεί στην τόνωση της συζήτησης αναφορικά με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και στη συμβολή στη διαμόρφωση κοινού οράματος για το μελλοντικό σχεδιασμό της. Λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις συζητήσεις στα κράτη μέλη και τις απόψεις των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, το παρόν έγγραφο προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν έως τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, καθώς και σειρά επιλογών για τα επόμενα έτη, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μεταξύ άλλων την έκδοση ενιαίου χρέους μέσω ειδικών ομολόγων και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης με ταυτόχρονη θέσπιση μόνιμου προέδρου του Eurogroup. Στόχος των προτάσεων αυτών είναι να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στις χώρες του ευρώ, με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος.

Η προσπάθεια αυτή πάντως δεν θα είναι εύκολη, καθώς οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες και ιδιαίτερα η Γερμανία δεν θέλουν να πληρώνουν για τους φτωχότερους γείτονές τους και αντιστέκονται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους στην ευρωζώνη.

Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες αυτές, η Κομισιόν προτείνει ο ενιαίος προϋπολογισμός και η αμοιβαιοποίηση του χρέους να διέπονται από κανονισμούς που δεν θα επιτρέπουν την τυφλή μεταφορά χρημάτων σε χώρες της ευρωζώνης με προβλήματα που δεν εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις ή έχουν ανάγκη από δάνεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ