ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιχμές από Μοσκοβισί: Αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας

Αιχμές από Μοσκοβισί: Αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας
Brussels Economic Forum (BEF)

«Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας, χωρίς καμία δημοκρατική λογοδοσία είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών.

Ο ίδιος τόνισε ότι για να ενισχυθεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, τα κράτη μέλη πρέπει, μεταξύ άλλων, να δεχθούν να μοιράζονται περισσότερες αρμοδιότητες και αποφάσεις για θέματα της ζώνης του ευρώ, μέσα σε ένα κοινό νομικό πλαίσιο.

«Η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι διαφανής και δημοκρατική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομίας και επανέλαβε ότι θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία στο μέλλον ενός ταμείου της ζώνης του ευρώ -ενδεχομένως με έναν προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ-, καθώς και το διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, μόνιμης απασχόλησης.

Ερωτηθείς για το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο του ίδιους Φόρουμ ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ απάντησε ότι έχει συμφωνηθεί στο παρελθόν ότι θα δοθούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αν θα χρειαστεί στο τέλος του προγράμματος. «Το ΔΝΤ και η Ελλάδα θέλουν αυτά τα μέτρα νωρίτερα. Δεν φτάσαμε σε λύση στο τελευταίο Eurogroup και έχουμε ένα νέο Eurogroup σε δυο εβδομάδες. Βλέπω περιθώριο για ελιγμούς προκειμένου να υπάρξει λύση» είπε.

Σόιμπλε: «Μην κατηγορείτε εμένα»

«Μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα», φέρεται να δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπό τη σκιά πληροφοριών που θέλουν το Βερολίνο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να πιέζουν για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ