ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Η κεντρική τράπεζα διοχέτευσε τον Μάιο 525,8 δισ. γιουάν στην αγορά

Κίνα: Η κεντρική τράπεζα διοχέτευσε τον Μάιο 525,8 δισ. γιουάν στην αγορά
REUTERS/Jason Lee

Η κινεζική κεντρική τράπεζα (PBOC) ανακοίνωσε ότι τον Μάιο διοχέτευσε στην αγορά 525,8 δισ. γιουάν (77,3 δισ. δολάρια) για τη διατήρηση της ρευστότητάς της, μέσω των μηχανισμών χρηματοδότησης MLF, SLF και PSL.

Η κεντρική τράπεζα άντλησε, όμως τον περασμένο μήνα 459 δισ. γιουάν μέσω της μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) για να διατηρηθεί σταθερή η ρευστότητα της διατραπεζικής αγοράς.

Η PBOC πρόσφερε 392,5 δισ. γιουάν με τη μορφή δανείων MLF που λήγουν σε ένα έτος με επιτόκιο 3,2% και επιπλέον 66,5 δισ. γιουάν με εξάμηνης διάρκειας δάνεια και επιτόκιο 3,05%.

Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο των μεσοπρόθεσμων δανείων ανήλθε στα 4,16 τρισ. γιουάν στο τέλος Μαΐου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. O μηχανισμός MLF καθιερώθηκε το 2014 για να συμβάλει στη διατήρηση της ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών και των τραπεζών ειδικού σκοπού, επιτρέποντας σε αυτές να δανείζονται από την κεντρική τράπεζα, χρησιμοποιώντας ενέχυρα ως εγγύηση.

Τον Μάιο, η κεντρική τράπεζα χορήγησε επίσης χρηματοδότηση 19,2 δισ. γιουάν στις τράπεζες μέσω του πάγιου μηχανισμού SLF για να καλύψει την προσωρινή ζήτηση ρευστότητας. Διέθεσε, επίσης, 47,6 δισ. γιουάν μέσω του μηχανισμού PSL στην China Development Bank, την Agricultural Bank of China και την Export-Import Bank of China.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ