ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνεται διαρκώς το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας

Μειώνεται διαρκώς το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας
Reuters

Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Το επιτόκιο για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα της χώρας έχει φτάσει το 3,06%, καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, όταν ξεπερνούσε το 4,2%.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη υποχώρηση επιτοκίων που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα σε χώρα του ευρωπαϊκού Νότου μαζί με αυτή της Ελλάδας.

Σημαντικός παράγοντας για την ανάσα που έχει πάρει η Πορτογαλία στις αγορές είναι η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, που θεωρείται ότι απομάκρυνε πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους για την ευρωζώνη. Θετικά όμως έχει λειτουργήσει και η πρόοδος που έχει σημειώσει η ίδια η Λισαβόνα σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, η ανάπτυξη στη χώρα διαμορφώθηκε σε 2,8% σε ετήσια βάση, που είναι η υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας. Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να τρέχει με ρυθμούς πάνω από 1%. Επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε σε 2% του ΑΕΠ. Σημαντικός παράγοντας για την αισιοδοξία των αγορών είναι επίσης η απόφαση της Λισαβόνας να αποπληρώσει πρόωρα 10 δισ. ευρώ από τα δάνεια που είχε χορηγήσει στην Πορτογαλία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Να σημειωθεί πως στις αρχές του 2016 οι αγορές ανησυχούσαν για το εάν η νέα κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα θα έκανε πίσω στις μεταρρυθμίσεις καταργώντας μέτρα λιτότητας. Όμως ο Κόστα έδειξε προσήλωση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να θεωρούν ότι το 2017 θα είναι καλύτερο για τη χώρα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ