ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ποια κριτήρια διαγράφονται χρέη προς το Δημόσιο

Με ποια κριτήρια διαγράφονται χρέη προς το Δημόσιο
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Τρύφων Αλεξιάδης EUROKINISSI

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Τρύφων Αλεξιάδης, έχει εξαγγείλει ένα είδος «Σεισάχθειας» για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ήδη και οι οφειλές που μπορούν να διαγραφούν στο πλαίσιο του τροποποιημένου "Νόμου Κατσέλη" αφορούν χρέη προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην πρώτη φάση οι δικαιούχοι απαλλάσσονται για 18 μήνες ενώ στην περίπτωση που η οικονομική τους κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, τα χρέη τους διαγράφονται οριστικά.

Οι οφειλέτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο Ειρηνοδικείο, το οποίο θα εξετάσει εάν πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • Ο οφειλέτης δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία και δεν έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας την τελευταία τριετία.
  • Τα περιουσιακά του στοιχεία και οι τραπεζικές του καταθέσεις (ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος) δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.
  • Οι οφειλές των οποίων αιτείται τη διαγραφή αποτελεί το σύνολο των υποχρεώσεων του.
  • Το ύψος των οφειλών δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους.
  • Τα εισοδήματα του οφειλέτη κατά το τελευταίο έτος είναι μηδενικά.
  • Δεν υπάρχουν ενυπόθηκα δάνεια.
  • Είναι συνεργάσιμος σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην περίπτωση που το Ειρηνοδικείο αποφασίσει για την προσωρινή αναστολή των χρεών του οφειλέτη, εκείνος θα πρέπει να ενημερώνει κάθε τρίμηνο την γραμματεία του Ειρηνοδικείου για τυχόν μεταβολές στην οικονομική του κατάσταση.

Μετά το τέλος του 18μήνου αν αποδειχτεί ότι η οικονομική κατάσταση παραμένει ίδια, τότε τα χρέη του διαγράφονται οριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ