ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: H εξομάλυνση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων οφείλεται στο Μνημόνιο

ΕΚΤ: H εξομάλυνση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων οφείλεται στο Μνημόνιο

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων που καθιστά τα ελληνικά ομόλογα ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή, επιτεύχθηκε χάρη στην αυξημένη πολιτική σταθερότητα και την έναρξη των συζητήσεων για την εφαρμογή του νέου προγράμματος, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Οκτώβριο που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, αυξημένος εμφανίζεται ο κίνδυνος να μην πετύχει και πάλι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον στόχο για τον πληθωρισμό καθώς τα τωρινά μέτρα ίσως να μην επαρκούν.

Αν και τα μέτρα νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ αποδίδουν, η τράπεζα δέχεται περιορισμένη έξωθεν βοήθεια καθώς οι κρατικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες είναι απογοητευτικές και το επενδυτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστό και ως Σχέδιο Γιούνκερ, δεν έχει δυναμική, ανέφερε η τράπεζα σύμφωνα με πρακτικά της συνεδρίασης στις 22 Οκτωβρίου.

Αποτυπώνοντας τις συζητήσεις που γίνονται εντός του διοικητικού συμβουλίου, η τράπεζα είπε ότι είτε θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο είτε θα πρέπει να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα, ενδεχομένως με μια μεγαλύτερη γκάμα εργαλείων.

Η τράπεζα επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να δράσει και ότι θα επανεξετάσει τις πολιτικές της στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ