ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν βρίσκουν εργαζομένους σε βιομηχανία και πωλήσεις οι ΗΠΑ

Δεν βρίσκουν εργαζομένους σε βιομηχανία και πωλήσεις οι ΗΠΑ
Getty Images

Σε επίπεδα-ρεκόρ διαμορφώθηκε η δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας από το υπουργείο Εργασίας της χώρας. 

Εκείνο που προκαλεί προβληματισμό στους εργοδότες είναι ότι πολλές από τις θέσεις αυτές δεν αναμένεται να καλυφθούν εύκολα, καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν εργαζομένους με τα απαραίτητα προσόντα ή την επιθυμία να απασχοληθούν σε συγκεκριμένους κλάδους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι για να απασχοληθούν στη βιομηχανική παραγωγή - εργοστάσια ή να πουλήσουν προϊόντα σε καταστήματα λιανικής. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς θα αυξάνεται συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Η έκθεση αυτή για την αγορά εργασίας που είναι γνωστή ως JOLTS αποτελεί βαρόμετρο και για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν παρακολουθεί στενά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη χώρα για να αποφασίσει πότε θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του κόστους δανεισμού σε δολάρια.

Η απασχόληση είναι ένας από τους βασικούς δείκτες που παρακολουθεί η Fed, η οποία καθορίζει την πολιτική των επιτοκίων με βάση τη μείωση ή την αύξηση της ανεργίας και όχι μόνο με την πορεία του πληθωρισμού.

Τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ 6 εκατ. θέσεις εργασίας που είναι οι περισσότερες από το 2.000 και μετά, όταν η κυβέρνηση της χώρας άρχισε να παρακολουθεί τον σχετικό δείκτη. Πρόκειται για αύξηση κατά 259.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με τον Μάρτιο. Η αυξημένη ζήτηση για εργαζομένους μπορεί τώρα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αύξηση μισθών στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ