ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου βλέπουν Μοσκοβισί και Βίζερ

Συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου βλέπουν Μοσκοβισί και Βίζερ
EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου βλέπουν τόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μιλώντας σήμερα από το Παρίσι είπε πως το Eurogroup θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι τις 15 Ιουνίου, ενώ απευθύνοντας συστάσεις σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη είπε πως «οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν πρέπει να παίζουν με τη φωτιά στην Ελλάδα».

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Δεν έχουμε συμφωνία ακόμη» σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι «λογικό» να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten ο Τόμας Βίζερ. Όπως τόνισε το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά θα πει ότι δεν θα κάνει καμία πληρωμή μέχρι να υπάρξει συμφωνία σε μια κοινή έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

«Θα συμφωνήσουμε στις 15 Ιουνίου με την πιθανότητα να φτάνει το 95%», είπε ο Βίζερ.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί σε καθημερινή βάση αφενός ελέγχουν το εάν τα προαπαιτούμενα που ψήφισε η Βουλή είναι στη θέση τους, κάτι που θα τους επιτρέψει να κάνουν μια θετική έκθεση συμμόρφωσης στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 15 Ιουνίου, αφετέρου ανταλλάσουν διαρκώς προτάσεις και σενάρια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και τα δύο αυτά ζητήματα, των προαπαιτούμενων και του χρέους, θα εξεταστούν στο σημερινό EuroWorking Group που θα διεξαχθεί στη Λιουμπλιάνα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Στα εκκρεμή προαπαιτούμενα - τα οποία αναμένεται να διευθετηθούν άμεσα με νομοθετικές πρωτοβουλίες- συγκαταλέγονται το «πάγωμα» των συντάξεων για μία ακόμη χρονιά, έως το 2022 αντί του 2021, η επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018, η νομική γνωμοδότηση ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, η επίλυση των εκκρεμοτήτων με τις αρχαιολογικές και δασικές υπηρεσίες για το Ελληνικό, η έναρξη της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ο επανυπολογισμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, το νέο εξαμηνιαίο δελτίο τιμών φαρμάκων και η υπουργική απόφαση για τις τεχνικές προδιαγραφές των χωροταξικών σχεδίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ