ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη παρέμεινε η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Αμετάβλητη παρέμεινε η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
Reuters

Αμετάβλητα διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόσο τα παρεμβατικά της επιτόκια, όσο και τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, ενώ έκλεισε την πόρτα σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από το στόχο της παρά την επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τάλιν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά στα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους. Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος ή τη διάρκεια του προγράμματος.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Μάριο Ντάγκι επανέλαβε ότι αν χρειαστεί η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε όγκο αλλά και διάρκεια. Τόνισε δε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο σημερινά χαμηλά επίπεδά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ερωτήθηκε για το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα στην σημερινή της ανακοίνωση δεν αναφέρεται πλέον σε μείωση των επιτοκίων και το κατά πόσο αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη διαδικασία εξόδου (tapering) από την ποσοτική χαλάρωση.

«Το θέμα του tapering δεν συζητήθηκε. Δεν συζητήθηκε θέμα «ομαλοποίησης». Δυο μέλη του ΔΣ είπαν ότι πρέπει να δούμε σε προοπτική το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης και του πληθωρισμού», ανέφερε και προσέθεσε πως αν η κατάσταση στην οικονομία επιδεινωθεί τα επιτόκια μπορεί να μειωθούν εκ νέου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ