ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Δύσκολο να κρίνουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση στο Κατάρ

ΔΝΤ: Δύσκολο να κρίνουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση στο Κατάρ
Αrabian Gazette

Ο οικονομικός αντίκτυπος από την ένταση στις σχέσεις του Κατάρ με τα γειτονικά του Αραβικά κράτη θα εξαρτηθεί από το πόσο μακρές και βαθιές θα είναι οι διαταραχές στις εμπορικές σχέσεις δήλωσε στο CNN Greece ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις.

«Οι οικονομικές επιπτώσεις στο Κατάρ και στην ευρύτερη περιοχή θα εξαρτηθούν από το πόσο βαθιές και πόσο μόνιμες θα είναι οι διαταραχές στις εμπορικές και χρηματοοικονομικές ροές και πώς θα επηρεασθεί η εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Ράις. Σε αυτό το στάδιο, είναι πρόωρο να πούμε πόσο γρήγορα θα επιλυθούν οι εντάσεις και επομένως είναι δύσκολο να κρίνουμε σήμερα πόσο μεγάλες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού.

Να σημειωθεί πως μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από τη Standard & Poor’s λόγω του διπλωματικού ρήγματος με τις άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου οι τιμές των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) των ομολόγων του Κατάρ «σκαρφάλωσαν» σε υψηλό επίπεδο επταμήνου.

Τα 5ετή CDS κινήθηκαν στις 89 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους ,έναντι 65,5 στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, πριν διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. Τα CDS του Κατάρ υποδηλώνουν τώρα πως υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας 6% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση του Κατάρ κατά μια βαθμίδα, στο ΑΑ- από ΑΑ, θέτοντας την αξιολόγηση σε CreditWatch με αρνητικές επιπτώσεις, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ