ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το 2019 και βλέπουμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Από το 2019 και βλέπουμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Περίπατο» πήγε το κυβερνητικό αφήγημα για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή τροποποιήθηκε επί το δυσμενέστερον η αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων σε καθορισμένη ημερομηνία.

Στην τροπολογία ορίζεται ότι το σημερινό καθεστώς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν θα αλλάξει όσο διαρκεί το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής. Ειδικότερα, γίνεται ρητή πρόβλεψη ότι έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, παράλληλα με τη διατήρηση σε αναστολή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο.

Αυτό σημαίνει υπαναχώρηση της κυβέρνησης αφού γίνεται εξάλειψη της ημερομηνίας επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία αναφερόταν στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε στις 19 Μαΐου.

Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία ορίζεται ρητά ότι προϋπόθεση για την επαναφορά τους είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.

Αυτό σημαίνει ότι εάν έως τον Αύγουστο του 2018 δεν έχουμε ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος – κατά την κρίση των δανειστών- οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, θα γίνονται και μετά το 2018 στο περιοριστικό περιβάλλον των μνημονιακών νόμων, που απαγορεύουν το ύψος του κατώτατου μισθού να συνομολογείται από τη ΓΣΕΕ και τις οργανώσεις των εργοδοτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ