ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κλοιό πιέσεων η λίρα μετά το «κακό» αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών

Σε κλοιό πιέσεων η λίρα μετά το «κακό» αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών
Reuters

Η βρετανική λίρα δέχεται πιέσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που φέρνουν τους κυβερνώντες Τόρις να μη εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων και περιπλέκουν έτσι την υπόθεση Brexit.

Στις ασιατικές αγορές η ισοτιμία απέναντι στο δολάριο διαμορφώνεται στο 1,2762, έναντι 1,2962 χθες. Η ισοτιμία απέναντι στο ευρώ διαμορφώνεται στο 1,1394 δολάριο.

Στις δεδομένες συνθήκες και με τις συνομιλίες για το Brexit να ειναι προγραμματισμένες να αρχίσουν στις Βρυξέλλες την επόμενη Δευτέρα, μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών.

Την αβεβαιότητα που προμηνύεται θα πρέπει να υπομείνει και η ΕΕ, η οποία ήλπιζε, αν μη τι άλλο, πως δώδεκα ατελείωτους μήνες μετά τη νίκη του Brexit, θα μάθαινε χθες ποιος θα κρατάει τα ηνία των διαπραγματεύσεων.

Η Βρετανία ίσως να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εκτίμησε σήμερα η JPMorgan.

«Ίσως το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία για το Brexit, με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαταράσσουν την ήδη πιεσμένη χρονικά διαδικασία», επεσήμανε ο Μάλκομ Μπαρ οικονομολόγος στην JPMorgan.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ