ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ιρλανδοί δημόσιοι υπάλληλοι ετοιμάζονται για αυξήσεις στους μισθούς τους

Οι Ιρλανδοί δημόσιοι υπάλληλοι ετοιμάζονται για αυξήσεις στους μισθούς τους
EPA

Μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, στην Ιρλανδία οι δημόσιοι υπάλληλοι ετοιμάζονται για αυξήσεις στους μισθούς τους σε βάθος τριετίας ώστε αυτοί να επιστρέψουν σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα. 

Επίσης η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει από του χρόνου σε φοροαπαλλαγές και σε αύξηση δαπανών καθώς εκτιμά ότι τα δημόσια οικονομικά θα ακολουθήσουν ακόμη καλύτερη πορεία.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία τριετούς διάρκειας με τα εργατικά συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων για αυξήσεις στους μισθούς και τις παροχές σε μια προσπάθεια να κλείσει ανοιχτά μέτωπα στον τομέα αυτό.

Το κόστος από τις αυξήσεις σε βάθος τριετίας για τη χώρα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε σχεδόν 890 εκατ. ευρώ. Με βάση τη συμφωνία αυτή, οι αποδοχές του 90% των δημοσίων υπαλλήλων θα επιστρέψουν στην προ Μνημονίων εποχή. Τα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται επίσης ότι θα αυξηθούν 6% έως 7% τα επιδόματα.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια που η Ιρλανδία καταγράφει μεγάλη ανάπτυξη, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν βγει πολλές φορές στους δρόμους ζητώντας το μερίδιο που τους αναλογεί από την ανάπτυξη αυτή. Αντίθετα, το διάστημα από το 2010 έως το 2013 όταν η χώρα βρισκόταν σε Μνημόνιο τα περισσότερα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων εργαζομένων είχαν συνάψει εργασιακή ειρήνη με το Δουβλίνο μέχρι να περάσει η κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ