ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πουαρό» βάζουν οι ελληνικές τράπεζες για κακοπληρωτές μεγαλο-οφειλέτες

«Πουαρό» βάζουν οι ελληνικές τράπεζες για κακοπληρωτές μεγαλο-οφειλέτες
University of Strathclyde

Σε Νέα Υόρκη Λονδίνο και Σιγκαπούρη ξένοι οικονομικοί ντετέκτιβ ψάχνουν τα θαλασσοδάνεια. 

 

Αγώνα δρόμου για να «ξετρυπώσουν» ακίνητα και αλλά κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία κακοπληρωτών μεγαλο-οφειλετών ξεκινούν οι ελληνικές τράπεζες.

Η πίεση των «κόκκινων» δάνειων από την μια και η άρνηση μεγαλοεπιχειρηματιών να ξοφλήσουν δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ επικαλούμενοι οικονομική δυσπραγία, οδηγεί τις τράπεζες στην πρόσληψη – συνεργασία οικονομικών «Πουαρό».

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Real News, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Ελβετία, αλλά και η μακρινή Σιγκαπούρη θα βρεθούν στο στόχαστρο αλλοδαπών ντετέκτιβ που εξειδικεύονται στον εντοπισμό ακίνητων αλλά και άυλων περιουσιακών στοιχείων ανά την υφήλιο.

Ο αριθμός των επιτήδειων επιχειρηματιών – μεγαλοωφειλετών πολλαπλασιάζεται το τελευταίο διάστημα με γεωμετρική πρόοδο αναγκάζοντας τις διοίκησης των τεσσάρων συστημικών τράπεζων να λάβουν ακραία μετρά προκυμμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους. Σε πρώτο στάδιο η έρευνες αφορούν το «ξετρύπωμα» τραπεζικών λογαριασμών σε ξένες τράπεζες με την συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος, με βάση τις λίστες που αυτή διαθέτει. Ωστόσο επειδή το ψάξιμο λογαριασμών σε ξένες τράπεζες δεν είναι και η ευκολότερη υπόθεση η αλλοδαποί οικονομικοί ντετέκτιβ θα αναλάβουν δράση και σε αυτόν τον τομέα.

Ήδη μια πρώτη ερευνά για 10 περιπτώσεις υπερχρεωμένων Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών έδειξε ότι οι συγκεκριμένοι διαθέτουν επενδύσεις σε ακίνητα τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Νέα Υόρκη. Και αυτά τα περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι «χρεωμένα» σε εταιρείες τύπου «μπαμπουσκες» και όχι προσωπικά στους ιδίους κάτι που σαφώς επιθυμούν να γνωρίζουν και οι φορολογικές αρχές καθώς αυτά δεν έχουν δηλωθεί σε καμία φορολογική δήλωση.

Το κυνήγι των ακίνητων φτάνει μέχρι την Ελβετία και την Σιγκαπούρη όπου, στην Ασιατική αυτή μητρόπολη, ξεκινά και σαφάρι για εντοπισμό τραπεζικών θυρίδων αλλά και μέτοχων στις οποίες «πάρκαραν» εκατομμύρια ευρώ μέσω συμπλεγμάτων offshore εταιριών .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ